Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

6 september 2016 | 19:00

"The Young Pope" är "House of Cards" i Vatikanmiljö

Paolo Sorrentino gör upp med katolicismen och dess dubbelmoral i tv-serien ”The Young Pope” som skildrar maktspelet i Vatikankorridorerna. Vi har sett de två första avsnitten.
Serien med bland andra Jude Law som den maktgalne påven och Diane Keaton i rollen som nunna och hans högra hand ger oss en inblick i vad som händer innanför den polerade fasaden som hemlighetsfulla Vatikanstaten i alla tider velat omge sig med. Vi får se vad präster och nunnor sysslar med när ingen ser och hur tankarna där inne egentligen går. 

”The Young Pope” handlar om Lenny, en ung amerikansk kardinal som oväntat väljs till påve, enväldig ledare för den katolska kyrkan. Den kedjerökande Lenny gör omedelbart en hel del förändringar i den strikta och av gamla anor uppbyggda organisationen och hans fiender inom kyrkan börjar genast mobiliseras. De två första avsnitten av "The Young Pope" som är skriven och regisserad av italienaren och Oscarsvinnaren Paolo Sorrentino ("Den stora skönheten" och "Youth") visades på Venedigs filmfestival i helgen. Mottagandet var enormt och efter pressvisningen ville inte applåderna och hurra-ropen sluta hagla. 

Det kanske är onödigt att nämna att mina förväntningar inför kvällens galavisning blev med en gång väldigt mycket högre och det är bra högt, då de redan innan nästan nuddat vid takbjälkarna. Blev jag då så hänförd som jag trott, sittandes i filmpalatsens största salong, bara några få rader framför Sorrentino och Jude Law själva? Ja, det blev jag nog. Kanske inte över förväntan, men visst infann sig en pigg entusiasm och en längtan att se mera. Jag fullkomligt älskar de perfekt komponerade och vackra bilderna som vaggar in oss i historien. Stilen, miljöerna, ljuset och kameraåkningarna känns igen från Sorrentinos tidigare mästerverk och det friktionsfria flytet i bilderna hypnotiserar. Det här är skönhet att upplevas på stor duk varför jag undrar jag hur det kommer te sig på en avsevärt mindre skärm hemmavid.Manuset av Sorrentino är välskrivet och känns på sina håll nästan personligt, replikerna är fyndigt roliga utan att någonsin bli farsartade. Jag hade kanske önskat en gnutta mer humor och absurditet, samt något mer i själva storyn som griper tag och inte bara dragningskraft i bilderna. Den unge påven är en kalkylerande man som garanterat kommer skaka om katolicismens grundpelare och jag fascineras av karaktären, fast utan att riktigt känna med honom. Men då tog det några avsnitt även för Frank Underwood att bli en figur att verkligen älska att hata.

Jag litar dock fullkomligt på att Sorrentino vet hur han vill berätta detta och nöjer mig gladeligen med att de två första avsnitten presenterar grundintrigen, några nyckelkaraktärer och det huvudsakliga stilgreppet som hela vägen går under välbekant Sorrentinoflagg.


”The Young Pope” har exklusiv premiär på C More den 26 oktober.
| 6 september 2016 19:00 |