Serie

Skribent

Martin Memet Könick

8 februari 2015 | 09:00

5 saker från serietidningen vi vill se i vårens "The Walking Dead"

Fem saker vi hoppas att få se i den andra halvan av femte säsongen, som nu har premiär.
Andra halvan av "The Walking Deads" femte säsong drar igång och fans världen över undrar vad som kommer att hända med våra plågade hjältar och antihjältar härnäst. Ett sätt att få ledtrådar om det är att läsa serietidningarna som TV-serien är baserad på. Allt är inte samma i TV-serien och serietidningen, till exempel så existerar inte Daryl i förlagan, men många av de övergripande händelseförvecklingarna har hittills varit likartade. Vi presenterar därför vad vi, efter att ha läst serietidningarna, hoppas vi kommer att få se i vårens avsnitt. 

Texten är full av spoilers för serietidningen, om vi kommer att få se dessa saker i TV-serien har vi ingen aning om.

1. Alexandria Safe -Zone


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Rick och hans grupp har mött många otäcka människor på sin resa bland de levande döda i TV-serien, t.ex. The Governor och förra höstens kannibaler på Terminus. Kommer de att kunna lita på nya grupper av människor? I serietidningen blir de kontaktade av Aaron, en scout för Alexandria Safe-Zone, som tar med dem till ett ställe som mestadels håller vad det lovar. Stället var, före zombie-apokalypsen, en hemlig tillflyktsort för högt uppsatta människor om något oförutsett skulle hända men bebos nu av rätt vanliga människor, som sällan eller aldrig har varit utanför stadens stängsel. Tack vare samhällets status innan zombies blev en del av vardagen så finns här elektricitet och vatten.

Efter alla hemskheter som Rick har varit med om så har han svårt att anpassa sig till att leva ett normalare liv med hus, middagar och fester, han gillar definitivt inte att han inte får bära vapen. Om TV-serien tar denna väg så kommer vi antagligen få se saker som att Rick åter blir polis, att Michonne hänger upp sina svärd, intressanta homosexuella rollfigurer och mer realistiska storylines om t.ex. våld mot kvinnor i hemmet. Alexandria är intressant och har potential att visa upp nya sidor av våra TV-hjältar men risken finns också att många blir uttråkade av bristen på zombies och action under den första tiden i zonen. Förhoppningsvis så utgör den inledande Alexandria-tiden inte hela resten av säsongen. Den intressantaste frågan som diskuteras under första tiden i Alexandria är huruvida Rick, och resten av gruppen, har levt för länge i det ”vilda” för att någonsin kunna gå tillbaka till et tillstånd av (relativ) normalitet.

Sannolikhet att vi kommer att få se detta denna säsong: 10 av 10

2. Carl får ena ögat bortskjutet


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det händer en hel del halvintressanta attacker, från både zombies och människor, under den första tiden i Alexandria. Risken är att dessa, som i slutändan ser Rick ta över ledarskapet i samhället och fastslå att zombierna inte är ett så stort hot om man jobbar tillsammans på strukturerade sätt, kommer att ta upp stora delar av våren. Men jag hoppas verkligen att TV-serien hinner komma till nedan smarriga saker redan i vår.

En av de intressantaste sakerna som händer under den första Alexandria-tiden är att Carl får ena öga bortskjutet och nästan dör. Den som orsakar detta är Alexandrias f.d. ledare Douglas som av misstag träffar honom när zombies bryter sig in i samhället. Rick sitter efter incidenten vid Carls säng och hoppas att han ska vakna upp och få uppleva hans nya hopp för en framtid där samarbete gör att de kan sluta fly. Nedan 9:a ger jag för att sannolikheten att Carl kommer att bli skadad och nästan dö är stor även om jag ser det som osannolikt att det blir ögat som ryker, det är helt enkelt för svårt/dyrt att göra i en TV-serie (av liknande anledningar så fick Rick i TV-serien behålla den arm som The Governor högg av i serietidningen). Att TV-serien avslutar säsongen med en cliffhanger som ser Carl svävande mellan liv och död är inte en omöjlighet.

Sannolikhet att vi kommer att få se detta denna säsong: 9 av 10

3. Jesus och en större värld


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Men låt oss hoppas att det inte blir så och att TV-serien redan i vår låter oss få åtminstone en glimt av de resterande tre platserna på denna lista.

Efter att Rick bestämt sig för att bli hoppfull och bygga upp civilisationen igen så stöter han snart på en man som heter Paul Monroe men, på grund av sitt utseende, kallas Jesus. En fascinerande karaktär som ser ut som en cool blandning mellan en samuraj och en hipster. Han är lika bra på att slåss som på att tänka och döljer hemligheter utan att verka skum. Han informerar Rick om andra samhällen i närheten, mer utvecklade sådana som har börjat bygga upp civilisationen på allvar genom att bland annat upprätta byteshandel och zombiesäkrade färdleder. Själv bor han i the Hilltop Colony. Han bjuder in Rick och Alexandria att medverka i detta större samarbete för att skapa en ny värld där de levande inte längre räds de levande döda.

Rick bjuds in till the Hilltop och är imponerad av vad han ser men rundvandringen avbryts av att en förtvivlad person återvänder till stället och berättar att någon vid namn Negan har dödat de som var med honom på hams resa utanför murarna.

Sannolikhet att vi kommer att få se detta denna säsong: 5 av 10

4. Negan och döden för en betydande och älskad huvudperson


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jesus berättar för Rick att Negan är ledare för The Saviors, ett maffialiknande gäng som kräver att med jämna mellanrum få delar av de andra samhällens rikedomar i utbyte mot ”beskydd”. Rick gillar givetvis inte sådana här översittarfasoner och bestämmer sig genast för att han och hans nya bundsförvanter måste ta bort Negan från den nya världsordningen.

Detta är ett ödesdigert beslut som kommer att kosta många liv. Negan, som älskar sitt basebollträ Lucille. är en den intressantaste skurken i "The Walking Dead"-världen sedan The Governor och kommer att få större betydelse än någon motståndare de (och vi) tidigare stött på. I en perfekt värld skulle han i TV-serien spelas av Dwayne ”The Rock” Johnson eller en ung Arnold Schwarzenegger och leka lika mycket med svordomar, speciellt ordet ”fuck”, som i serietidningen men det är antagligen omöjligt (speciellt det förstnämnda).

I serietidningen leder introduktionen av Negan till händelseförvecklingar som förändrar hela "The Walking Dead"-universumet och tar död på en rad personer. Efter att Rick misslyckats med sitt första försök att störta Negan så tar han en gruvlig hämnd, han dödar Glenn i ett av de brutalaste morden jag beskådat i någon populärkultur, det är hemskt att titta på men fullständigt genialt för att höja insatserna och få läsarna engagerade. Jag hoppas att TV-serien vågar ta samma väg, något som med all sannolikhet dock kommer att få vänta till senare säsonger. Vad vi främst kan hoppas på i vår är att få en första glimt av Negan.

Sannolikhet att vi kommer att få se detta denna säsong: 3 av 10

5. Ezekiel och Shiva


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I vad som till utvecklas till ett fullskaligt krig mot Negan och The Saviors så behöver Rick och hans bundsförvanter så många allierade de kan hitta. In på scenen stiger Ezekiel, den iögonfallande ledaren för det riddar-inspirerade samhället The Kingdom. Vid sin sida har han sin tama och väldigt stridsdugliga tiger Shiva.

Hur kul det än hade varit att se detta par i rutan så tror jag att TV-serien skippar dem helt och hållet. Trots att serietidningen målar upp en intressant backstory som gör att den ”jumping the shark”-känsla, som ofrånkomligt kommer med tama tigrar i en postapokalyptisk zombievärld, trycks tillbaka så är det inte kostnadseffektivt eller särskilt smart att ta med en polariserande tiger i TV-serien. Om de nu inte skulle välja att spara pengar och, efter debuten i sin egen TV-special i julas, ge rollen till Grumpy Cat (jo, ni har rätt, nu skämtar jag bara).  TV-serien har överraskat förr men jag tror att, åtminstone denna säsong, kommer att vara helt fri från tama tigrar och riddarsamhällen. Om det är en bra eller dålig sak får ni själva avgöra (så länge ni erkänner att det hade varit, åtminstone lite, kul att se när tigen går loss på TV-seriens zombies).

Sannolikhet att vi kommer att få se detta denna säsong: 0 av 10

Inatt, 8 februari, fortsätter "The Walking Dead" att sändas i amerikansk TV. Nästa helg, 15 februari, sänds avsnitten i Kanal 9.

Till dags dato har det utkommit 136 nummer av serietidningen "The Walking Dead" i USA, det första numret kom 2003. Författare är Robert Kirkman som också är producent och manusförfattare för TV-serien. Samlade volymer av serietidningen ges också ut på svenska av Apart Förlag.
| 8 februari 2015 09:00 |