Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

27 oktober 2017 | 13:30

Eftersnack: Är den magiska utrotningen i "The Shannara Chronicles" befogad?

Att använda magi, eller icke använda magi, det är frågan.
MovieZine släpper en "The Shannara Chronicles"-artikel varje fredag under seriens andra säsong, i samarbete med HBO Nordic. Veckans text är den tredje i ordningen - och idag ska vi prata om magins vara eller icke vara i "Shannara"-världen.
 
Om du missat de två tidigare texterna så har vi redan hunnit gå igenom säsongens ondingar, General Riga och hans "The Crimson" samt Bandon och hans "The Warlock Lord", i den första texten. I den andra försökte vi komma underfund med vilken "Shannara"-karaktär som egentligen är seriens bästa - där min självklara röst landade på Eretria.
 

Är den magiska utrotningen befogad?

 
 
Som i alla berättelser där magi på något sätt finns representerad, finns det dem som använder den till att göra gott och dem som vill använda den för sin egen vinning. Harry Potter och Lord Voldemort, Gandalf och Sauron - eller "Shannaras" egen Allanon och The Warlock Lord. 
 
I veckans avsnitt ("Graymark") bjuds vi på en diskussion (under tortyr) där General Riga och Allanon argumenterar magins för och nackdelar. General Riga och hans "The Crimson"-armé såg sina vänner bli slaktade av den första säsongens onda väsen. Som en reaktion på det har Riga beslutat sig för att det bara finns en lösning på problemet. Utrota all magi i De fyra länderna - god som ond.
 
Allanon, den magiska druiden som ledsagade våra huvudkaraktärer till att rädda De fyra länderna under den första säsongen, och som dessutom bekämpade "The Warlock Lord" tillsammans med Wils pappa (långt innan vi tittare släpptes in i handlingen), är säker på sin egen godhet. Om han dör, menar Allanon att De fyra ländernas hopp är förlorat - eftersom "The Warlock Lord" (tack vare Bandon) är påväg att återuppstå.
 
Allanons goda magi behövs för att bekämpa den onda. Riga å andra sidan, vill (vad vi vet) utrota all form av magi helt och hållet. Visserligen med Hitler-eska medel, som såklart inte går att acceptera. Men hade inte De fyra länderna egentligen klarat sig mycket bättre, om människorna, gnomerna, dvärgarna, trollen och alverna inte behövde oroa sig för magi överhuvudtaget? Troligtvis är det så. 
 

Finns det goda eller onda kärnvapen?

 
 
"Shannara"-världen är ju egentligen vår egen värld - bara att det har gått drygt 2000 år sedan vår civilisation gick under. Vi har därför inte hunnit utveckla magi på riktigt ännu, men redan nu (i vår tid) förs liknande diskussioner på en internationell politisk nivå.
 
Vilket land ska få ha, eller inte få ha, kärnvapen exempelvis? Argumenten är de samma - likväl den potentiella apokalypsen om "magin" hamnar i fel händer. Det finns väl ingen som menar att det finns goda och onda kärnvapen? Det är användarna bakom spakarna vars drivkrafter som kan beskrivas så - det samma borde även gälla för magin i "The Shannara Chronicles".
 
Allanon må vara god, kanske även hans dotter (om hon nu verkligen är hans dotter), men uppenbarligen kan det gå fel väldigt snabbt - något vi i denna säsong kan kalla "Lex Bandon". Det är trots allt Allanons egen lärling (Bandon) som håller på att väcka "The Warlock Lord" igen. Kanske borde General Riga, på ett mer humant vis, ändå få driva igenom sin magiska utrotning i De fyra länderna?
 

Varje torsdag hittar du nya avsnitt av "The Shannara Chronicles" hos HBO Nordic.

 
En annan viktig fråga, som vi inte får glömma, är  däremot: Hur kul hade "The Shannara Chronicles" varit att titta på om all magi plötsligt försvann? Troligtvis inte så jättekul - av den anledningen vågar jag nog nästan påstå att magin är här för att stanna. För vår underhållnings skull får vi kanske vara glada för det?
 
Nästa fredag är vi tillbaka med en ny "The Shannara Chronicles"-inspirerad text! Tills dess får ni gärna diskutera (i kommentarsfältet) vem av Allanon och General Riga som egentligen är på rätt spår angående magin i De fyra länderna.
| 27 oktober 2017 13:30 |