Serie

Skribent

Alexander Kardelo

16 september 2023 | 09:00

Lika bra som "Band of Brothers"? Uppföljaren till succéserien har kommit till Netflix

Miniserien "The Pacific" från 2010 drog inte fullt lika många tittare, men är ändå något av det grymmaste som gjorts om andra världskriget.
En succé som "Band of Brothers" är svår att följa upp. Den storslagna miniserien från 2001 tog världen med storm, och hjälpte till att etablera HBO som ledaren i tv-seriernas nya guldålder.
 
Några år senare återvände producenterna Tom Hanks, Steven Spielberg och Gary Goetzman till tv-bolaget med ett nytt storslaget projekt. Den här gången ville de berätta om Stillahavskriget sett genom ögonen på unga amerikanska soldater. Handlingen är återigen starkt verklighetsbaserad, och karaktärerna som spelas av bland andra James Badge Dale ("1923"), Joe Mazzello ("Jurassic Park") och Jon Seda ("La Brea") bygger på verkliga personer.
 
 
Med en budget på 200 miljoner dollar blev "The Pacific" tidernas dyraste miniserie (fram till "WandaVision" som kom 2021). Hans Zimmer står för musiken och Tom Hanks är berättarröst i några avsnitt.
 
Där "Band of Brothers" debuterade på HBO med tittarsiffror på 10 miljoner i USA, sågs "The Pacific" av "bara" 3-4 miljoner amerikaner. Men serien har ändå gått till tv-historien som en av de bästa skildringarna av andra världskriget, även om den nog för alltid kommer få leva i skuggan av storebror "Band of Brothers".
 
Rami Malek är en av skådespelarna som fått en lysande karriär efter "The Pacific".
 
"Seriens största styrka är dess realism, dels i krigsscenerna men även i soldaternas mående" skrev MovieZines recensent om "The Pacific".
 
"Lidandet som både amerikanska och japanska soldater upplevde var extremt och det skildras på ett obehagligt och rått sätt. Det är inte bara själva dödandet som bröt ner soldaterna utan ruttnande tår, malaria, dysenteri, konstant hunger och törst gjorde att några blev galna och tog livet av sig. Det var ett väldigt oglamoröst och smutsigt krig där likgiltigheten för människoliv genomsyrade allt vilket gör att serien känns väldigt icke-patriotisk."
 
Både "The Pacific" och "Band of Brothers" har nyss släppts på Netflix, vilket är historiskt i sig, då HBO sällan lånar ut sina storserier till andra streamingtjänster.
 
Dyk in i mer kring serien här:
 
| 16 september 2023 09:00 |