Serie

Skribent

MovieZine

19 augusti 2023 | 06:00

Nu får Netflix låna en av HBO:s tyngsta dramaserier

Steven Spielberg och Tom Hanks stod bakom krigsskildringen som vann 6 Emmys.
I september kommer en av tidernas bästa HBO-serier in på Netflix. Miniserien "Band of Brothers" från 2001 har hittat ett nytt hem - hos konkurrenten.
 
Otippat? Jo. Men det är bara en i raden av flera HBO-titlar som på sistone kommit över till Netflix. Vi såg det hända med både "Insecure" och med Dwayne Johnson-serien "Ballers" nyligen. Anledningen är sannolikt att Warner Bros (som äger streamingtjänsten Max) försöker hitta nya intäkter.
 
"Band of Brothers", en påkostad dramaserie om soldaterna som stred i Andra världskriget, skapades av Tom Hanks och Steven Spielberg efter att de arbetat ihop på "Rädda menige Ryan" (1998) och hört mängder av historier som behövde berättas. I rollistan syns Damian Lewis, Ron Livingston och de ännu okända Tom Hardy, Michael Fassbender och James McAvoy.
 
Serien bidrog till att etablera HBO som kanalen (och sedan streamingtjänsten) med kvalitetsdrama i fokus. Den där kvalitetsstämpeln är visst något som den nuvarande vd:n för Warner Bros, David Zaslav, har noll respekt för - han har till och med skrotat "HBO" ur "HBO Max". Numera heter tjänsten bara Max i USA, och snart blir det även namnbyte i Sverige.
 
Det är rena "hela havet stormar" i streamingdjungeln just nu. Även "The Pacific" kommer till Netflix i höst.

HBO:s förlust är Netflix vinst, för det här är en klassisk och kritikerrosad miniserie som säkert lär hitta en ny publik i höst. Tillsammans med "Band of Brothers" släpps även "The Pacific" från 2010, en slags kompanjonserie som följer USA:s marinkår under Stillahavskriget.
 
Båda dyker upp hos Netflix den 15 september.
| 19 augusti 2023 06:00 |