sponsrat

Skribent

Oskar Möller

6 juni 2022 | 16:30

"Gudfaderns" producenter var straight up gangsta - ny tv-serie går bakom kulisserna

Sjuttiotalets intåg: de klassiska filmstudiorna är dinosaurier frånsprungna av tiden. Sex, politik och revolution genomsyrar samhället. Det är nu som Al Ruddy och Bettye McCart skriver in sig i filmhistorien - två okända underdogs som kommer att svettas blod för att trotsa ödet för att producera sin första film - "Gudfadern".
En artikel i samarbete med Paramount+.
 
Rockikonerna regerade scenen, kärleken skulle flöda fritt och subkulturer vann i inflytande. Allt var mänskliga rättigheter och sex. Jimi Hendrix, Janis Joplin och James Morrison var gudar som skönjdes genom drogdimmorna. Hollywood befann sig i en tid av förvirring – beprövade formler för snabba cash fungerade inte längre.  De gamla bossarna visste inte längre vad den samtida publiken ville ha. Striden rasade – visionärerna mot det gamla gardet. Regissörer började göra uppror mot sina studios.
 
Havet stormade även i världens femte äldsta filmstudio, Paramount. Efter att bolaget tankat flera av sina produktioner var budskapet från ägarna tydligt - ge oss en kassako eller så drar vi ur kontakten och säljer studion.
 
Miniserien "The Offer" på Paramount+ skildrar den osannolika storyn om hur man lyckades vända vågskålen genom filmatiseringen av "Gudfadern" - en prövning som innebar kryssande mellan ogina bossar, stora egon och en maffia som gjort filmen till sin måltavla.
 
Large ac7ad411a14052ad69ebca0314b6f35d offer1ny
 
Lyckligtvis producerades filmen mot alla odds – kosta vad de ville av privatliv eller möjligheten att vakna upp till en ny dag. Hade inte de ansvariga i produktionsteamet stått pall för trycket hade vi inte fått uppleva världens mest prisade filmtrilogi. Istället blev utmaningarna produktionen mötte en legendarisk del av filmhistorien. ”The offer” är historien om en handfull ovanligt passionerade människor. Vanliga män och kvinnor som gör film till sin heliga mission - och inte drar sig för att spela mot regelverket för att få sin vilja genom.
 
Serieskaparna Michael Tolkin och Leslie Greif är gamla rävar som var unga män under tiden som skildras och deras förståelse för tidsandan tillför serien en oförliknelig atmosfär och groove. "The Offer" är en spänstig, smart och sprängfylld med referenser till filmhistorien. Att den välregisserade miniserien regerar bland topparna på imdb är ingen överraskning. Prestigefyllda nomineringar glimrar löftesrikt i horisonten - det är så här man filmatiserar historier ur det förflutna med en känsla av coolhet och relevans.
 
Det bjuds ett galler av färggranna karaktärer där även den stelaste tråkmåns spelas med bravur, som Colin Hanks maktdruckne och småsint bittre sifferpillare. Här skildras tidens legender i birollerna - Gudfaderns huvudroller Marlon Brando och Al Pacino liksom en Frank Sinatra med fingrarna djupt i maffiaburken.

Få kan dock mäta sig med miniseriens scenstjälare i form av Paramounts extravagante studioboss Bob Evans (Matthew Goode spelar rollen som en katt med en skål bräddfylld med grädde) och den hustlande maffiabossen Joe Colombo (spelad av italienskättade och konsekvent skicklige Giovanni Ribisi) en uppkomling vars hunger för relevans speglar produktionsteamets glöd. Goode och Ribisi käkar upp sina scener och ackompanjeras fint av resten av ensemblen som den briljante Dan Fogler i rollen som Francis Ford Coppola. 
 
Large ac7ad411a14052ad69ebca0314b6f35d offer3ny
 
"The Offer" är mer än enbart en nostalgisk återblick på gamla Hollywood. Visst står kärleken för mediet ett liksom de mytomspunna historierna från tiden i centrum. Men i grunden handlar serien om oprövade kort, chanser och förmågan att satsa. Om människor som grabbar tag i de chanser de får som om livet självt hängde på det. Al Ruddy (Miles Teller har aldrig varit fullt så övertygande) och hans assistent Betty McCart (spelad av en fenomenal Juno Temple) ser "Gudfadern" som sitt korståg.
 
När övertygelsen finns där kan vissa av oss korsa alla gränser. Rädslor försvinner och plötsligt utmanar man självaste maffian. Förmodligen är Ruddys berättelse lite saltad, men vem bryr sig? Det är en fantastisk story om filmälskare som tar till gangster moves för att göra det omöjliga. Ett stycke filmhistoria skapades - en där visionen var stark nog att hålla och de inblandade insisterade på att hitta rätt nyans av talanger. "Gudfadern" skulle bli den massiva hit Paramount hoppades på. Resten, mina vänner, är filmhistoria.
 
Hela miniserien "The Offer" finns att streama på Paramount+.
| 6 juni 2022 16:30 |