Film

Skribent

MovieZine

23 april 2022 | 09:15

"The Mummy"-regissören vet att filmen sög

Alex Kurtzman berättar om fiaskot i en ny intervju: "Det största misslyckandet i mitt liv".
Regissören bakom en av 2017 års mest hajpade - och därefter mest hånade - filmer, "The Mummy", är väl medveten om vad hans film är och inte är. 
 
I en ny intervju med The Playlist medger Alex Kurtzman att hans första storfilm i Hollywood är ett "misslyckande", men han blev också några dyrbara erfarenheter rikare. Kurtzman, som inte regisserat en enda film sen dess, har istället hittat framgångar i streamingvärlden där han övervakar de nya "Star Trek"-serierna hos Paramount+. 
 
- Jag brukar tänka att man inte lär sig något av sina framgångar, man lär sig allt av sina misslyckanden. Och det var förmodligen det största misslyckandet i mitt liv, både personligt och professionellt, säger Kurtzman.
 
 
- Det finns ungefär en miljon saker jag ångrar med det, men det gav mig också så många obeskrivligt vackra gåvor. Jag blev inte regissör förrän jag gjorde den filmen, och det var inte för att den var bra regisserad – det var för att den inte var det. Först nu förstår jag vad det innebär att vara regissör. 
 
- Det var brutalt på många vis, det var för många kockar i köket, men jag är ändå tacksam för möjligheten att ha fått göra dessa misstag. För de gjorde mig till en starkare person och en tydligare filmskapare (...) Så jag tittar tillbaka på "The Mummy" med tacksamhet. Det tog mig ett tag att inse men mitt liv har blivit bättre. 
 

Så vad gick snett med "The Mummy"?

 
Man bör komma ihåg att "The Mummy" var inte någon ekonomisk flopp. Den tjänade in över 400 miljoner dollar på en budget av 125 miljoner. Men svala betyg från både kritiker och publiken tyder på ett filmäventyr som inte gjorde någon speciellt glad. Och Universal, som onekligen hade höga förväntningar på ett stort filmuniversum, fick dra i handbromsen.
 
 
Framför allt var "The Mummy" filmen som skulle kickstarta deras stora monstersatsning, Dark Universe, med sammanflätade historier om både Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Frankenstein och Den osynlige mannen. Johnny Depp och Javier Bardem kallades in för en tjusig plåtning våren 2017 - ett halvår senare hade Kurtzman hoppat av filmuniversumet och Universal insåg att de kanske får tänka om.
 
Vad var det då som sabbade "The Mummy"? Tom Cruise, om man ska tro rapporter från Hollywood. Filmstjärnan som onekligen är dedikerad till en nästan manisk nivå krävde mycket kontroll, och formade om filmen från en popcornskräckis till en actionrulle där hans roll blev större än tänkt, skriver Variety. Cruises mikro-styrning lär ha förändrat "The Mummy" radikalt och kan vara det som till slut dödade Dark Universe.
| 23 april 2022 09:15 |