Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 november 2017 | 18:00

Det ser mörkt ut för Universals monstersatsning Dark Universe

Två tunga producenter har hoppat av projektet efter bara en film.
På pappret lät det som ett hyfsat lovande upplägg: att återuppväcka Universals klassiska filmmonster till liv för nya, moderna filmäventyr. ”The Mummy” var först ut och skulle följas av Frankenstein, Wolf Man och fler. Och vilka skådisar sen! Tom Cruise, Johnny Depp, Angelina Jolie, Javier Bardem, och Russell Crowe lockades till de första filmerna.

Så kom ”The Mummy” och de flesta av oss ryckte på axlarna. Filmen fick några av Tom Cruises sämsta recensioner någonsin, även om hans stjärnstatus ändå drog in över 400 miljoner dollar världen över.
 
Kontentan verkar vara att satsningen Dark Universe inte alls känns så spännande för biopubliken. Är det här dödsstöten?

Hollywood Reporter skriver att Alex Kurtzman och Chris Morgan, två av hjärnorna bakom projektet, lämnar detta filmuniversum efter bara en film. ”Bride of Frankenstein” står näst på tur - filmen är bara på manusstadiet än så länge - men efter det är det inte klart hur Universals planer ser ut.

Universal-chefen Peter Cramer ger ett luddigt uttalande:

- Vi har lärt oss många läxor under arbetet med Dark Universe så här långt. Vi ser varje film som ett filmskapar-drivet projekt med sin egna speciella vision. Vi kommer inte skynda för att möta ett premiärdatum och vi går vidare med filmerna först när de är så bra de kan bli.

…vilket jag väljer att tolka som ”vi har ingen aning om vad vi håller på med”.
 
 
Universal lär inte släppa sina planer så lätt, och förhoppningsvis kan de komma på rätt spår igen med nya visionärer och filmskapare ombord. "The Mummy" var kanske en besvikelse men borde ha lärt studion vad de vill och inte vill att Dark Universe ska vara. Och vi ska aldrig glömma att även Marvels sjukt framgångsrika filmuniversum en gång började med den ekonomiska floppen "The Incredible Hulk".
 
Vad tyckte ni om "The Mummy" och är ni nyfikna på Dark Universes framtid? Kommentera nedan.
| 8 november 2017 18:00 |