SPONSRAT

Skribent

Jonatan Blomberg

17 april 2017 | 21:00

Eftersnack: "The Leftovers" öppnar säsong 3 med en emotionell käftsmäll

Det råder ingen tvekan om att "The Leftovers" kommer att gå till historien som en av de mest tankeväckande och rörande TV-serierna någonsin. Den tredje, och sista, säsongen ska under våren låta oss få ta ett sista farväl av Kevin och gänget. MovieZine kommer vara med er varje vecka och lyfta fram det bästa ur varje avsnitt.
"The Leftovers" har sedan den första säsongen alltid handlat om tro, på ett eller annat sätt. Tänk dig själv, hur skulle världen se ut om två procent av jordens befolkning plötsligt gick upp i rök - alla i exakt samma ögonblick. Ingen vet vad som har hänt, var de tog vägen och om de någonsin kommer att komma tillbaka. Samtidigt rullar livet vidare för de som lämnades kvar, "The Leftovers".
 
Nio av tio serier hade ägnat all sin kraft åt att försöka svara på frågan om var människorna tog vägen, och vaför de försvann. Vi hade fått följa några väl utvalda forskare, kanske också en och annan soldat vars uppdrag hade varit att hålla forskargruppen säker - kosta vad det kosta vill. Om vi hade haft tur kanske det skulle ha slutat med en "Fringe"-liknande produktion och i värsta fall något i stil med "The Event" (som lades ned efter endast en säsong och troligtvis inte minns av någon av er som läser detta). 
 
Tack och lov tog "The Leftovers" ett steg tillbaka och gick en helt annan väg. Människorna har alltid varit det mest intressanta. Den första säsongen lät oss fördjupa oss i hur nya religioner och sekter, vore en naturlig utveckling av hur människor skulle tackla sin nya verklighet. Den andra säsongen fick oss att upptäcka en utvald plats, dit männskorna vallfärdade för att försöka förstå vad meningen med livet egentligen är. 
 
Under veckorna framöver kommer MovieZine att lyfta fram några väl valda delar ur varje avsnitt som känns särskilt viktiga.
 
Spoilers gällande veckans avsnitt är att förvänta sig, men du behöver inte oroa dig över att händelser ur framtida avsnitt kommer avslöjas. Så, se till att vara i fas och följ våra inlägg! Det första avsnittet för säsongen släpps i USA på påskdagen, samma dag som Jesus sägs ha återuppstått. Jag kan inte tänka mig en mer passande dag för "The Leftovers" att återuppstå på. 
 
 
Det första avsnittet för säsongen heter "The Book of Kevin". Tre år har passerat sedan händelserna på bron med The Guilty Remnants. Kevin är polischef, John har gift sig med Laurie och Matts kyrka har inför 7-års dagen av försvinnandet växt sig såpass stor att hans församling inte längre får plats inne i kyrkan.
 
Det visar sig också att Matt, med hjälp av Michael och John, har skrivit en slags inofficiell fortsättning på Bibeln där Kevin är huvudpersonen. Kevin har, som vi redan vet, återuppstått ett par gånger och Matt är övertygad om att han kommer att spela en central roll i vad som än kommer att hända på 7-årsdagen. Kevin är, minst sagt, inte riktigt lika övertygad. 
 
Det ska bli spännande att se hur långt "The Leftovers"-skaparna vågar att vandra in på religionssnåret under den här säsongen. Hur viktig är Kevin egentligen för världen? Det återstår att se.
 
Det första avsnittet låter oss också doppa tårna i giftigt vatten, andas i silvertejpade plastpåsar, varnas för magiska hundar och se var Mr. Gary Busey ska landa när han återvänder från himlen.
 
En oförklarligt gammal Nora avslutar avsnittet som fågelleverantör och knyter an till inledningen av avsnittet. Vilket är den del jag denna vecka vill lyfta fram lite extra. Det perfekta sättet att öppna säsongen, med en emotionell käftsmäll i form av blind tro. 
 
Precis som i öppningen för den andra säsongen så inleds den tredje i en tid långt före våra huvudkaraktärer ens var födda. Året är 1844 och vi får bevittna hur en kvinnas tro sättas på prov, igen, igen och igen. En pastor räknar, med hjälp av fågellevererade meddelanden, ut när syndafloden ska rena jorden. På det uträknade datumet står en familj, vitklädda och redo på taket, under stjärnorna i januariluften och inväntar floden som ska spola jorden ren. Runtom i byn gör andra det samma. 
 
Det var visst fel dag. Pastorn räknar om. Det är dags för ett nytt försök men det går redan att se en antydan av misstro i faderns ögon, medan mamman fortfarande helhjärtat tror att det nya datumet är det rätta. Fel igen. Pastorn räknar om. Det är nu agusti och dags för ett tredje försök. Mamman gör sig redo att spendera natten på taket igen, medan pappan förlorat sin tro och hindrar sonen från att vara med och förödmjukas ännu en gång.
 
Mamman klättrar upp på taket en tredje gång. Ensam. Denna gången börjar det regna, blixtra och medan åskan dånar så står det klart för henne - det har äntligen blivit rätt. Men. Natten blir till dag, hon vaknar upp lerig och dyngsur - samtidigt som "The Leftovers" pianoklinkande melodi sakta börjar att rulla i bakgrunden. Ni vet, den där som har förmågan att få både känslor och tårar att bubbla fram på ett nästan löjligt enkelt sätt.
 
Hon klättrar ned från taket och börjar sakta gå därifrån. Vi är framme vid partiet i pianostycket där två ensamma "pling-pling" snart ska ändra fokus i melodin. Efter två säsonger vet vi att det kommer, klinkandet har använts extremt väl under tidigare avsnitt. Nu är det dags. Bilden klipps från kvinnan som ser ut att falla i gråt vilken sekund som helst, till en bild på hennes make och son som tittar på henne som om hon är galen. "Pling-pling". Pappan vänder bort blicken. Hon vänder sig om och fortsätter huttrande att gå mot kyrkan. Trygg i sin tro. 
 
 
Välkommen till säsong 3 av "The Leftovers"! Vad tyckte du om det första avsnittet för säsongen?
| 17 april 2017 21:00 |