Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 november 2018 | 15:30

"The Girl in the Spider's Web" blev en ekonomisk jätteflopp - vad gick snett?

En månad efter biopremiären är katastrofen ett faktum. Fede Alvarez thriller går betydligt sämre än föregångaren från David Fincher.
Sony önskar nog att de hade låtit Millennium-rättigheterna vila. När Fede Alvarez tog sig an Stieg Larssons mörka Stockholmsvärld kunde biopubliken inte bry sig mindre.

Fem veckor efter världspremiären har "The Girl in the Spider's Web" skramlat ihop ynka 31 miljoner dollar världen över, enligt Box Office Mojo. Filmen kostade 43 miljoner dollar att producera, så studion höll hårt i plånboken redan från början. Men den hade behövt dra in åtminstone 90 miljoner för att gå runt, och är alltså inte i närheten av det målet. Har Lisbeth Salander tappat sin dragningskraft?

David Finchers "The Girl with the Dragon Tattoo" från 2011 kostade jämförelsevis 90 miljoner dollar att producera. Den tjänade in 232 miljoner dollar på bio, vilket gav filmbolaget en liten vinst. Sony hade dock hoppats på en större succé, vilket förklarar varför uppföljaren har dröjt så pass länge.
 
Till och med de svenska originalfilmerna ("Män som hatar kvinnor", "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes") spelade in mellan 40-100 miljoner dollar på bio världen över, då det begav sig år 2010.

"Spider's Web" fick som sagt en tajtare budget, men det hjälper föga när publiken överhuvudtaget inte lockas till biograferna. Även svenskarna har nobbat filmen, och efter fyra veckor ligger den inte ens bland de 20 mest sedda filmerna på biotoppen.
 
 
Så vad var det som gick snett? Kritikerna har överlag gett ett svalt mottagande, men det brukar inte avskräcka biopubliken (se bara på "Venom" som är en gigantisk hit i år). "The Girl in the Spider's Web" är ingen dålig film. Men floppen kan bero på andra orsaker:
 

Otydlig marknadsföring

 
Folk gillar att se det de känner till. Det är inte konstigt att uppföljare och superhjältar dominerar på bio. Det känns tryggt. Millennium-världen borde vara bekant för många, men samtidigt ställer man sig frågan: "är det här en reboot? Remake? Uppföljare? Ska jag ha sett de tidigare filmerna?" Och filmskaparna samt skådespelarna har gett luddiga svar i stil med "Det är ett nytt kapitel", för att inte riskera att stöta bort någon. Det hjälper nog inte heller att vi har fått...
 

Nya skådespelare i rollerna

 
Daniel Craigs stjärnstatus och Rooney Maras uppmärksammade (och Oscarsnominerade) tolkning av Lisbeth Salander gjorde många nyfikna på Finchers film. Och medan Fede Alvarez är en grym regissör och helt rätt val att ta över stafettpinnen, var hans stora misstag att byta ut skådespelarna. Tänk er om James Bond skulle ersättas i varje film, för att varje ny regissör gillar någon annan bättre? Här borde Sony ha insisterat och väntat på Craig och Mara, som en tjänst till oss fans. Det fanns ingen anledning att reboota filmserien.
 

Det har gått för lång tid

 
Det kan förstås också vara så att det har gått för lång tid. De svenska originalfilmerna gjorde succé för snart tio år sedan, och Finchers rulle släpptes år 2011. Man måste smida medan järnet är varmt, men studion har velat och väntat för länge. Även om det fanns manus till en amerikansk version av "The Girl Who Played With Fire", skrivet av Steven Zaillian, vågade man inte satsa på ännu en dyr film. Publiken känner uppenbarligen inte ett sug efter mer Millennium år 2018.
 
 
31 miljoner dollar i intäkter till "Spider's Web" - det är inte mycket att skryta med för en Hollywood-thriller på mellanbudget. "Peppermint" med Jennifer Garner drog in mer pengar. "Death Wish" med Bruce Willis drog in (lite) mer pengar. Har ni hört talas om komedin "Show Dogs"? Även den drog in mer pengar.
 
Det här kan innebära slutet för Millennium-serien på film. Jag hoppas visserligen inte att vi har sett det sista av Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, en känd franchise har en tendens att dammas av med jämna mellanrum. Kanske kan det bli aktuellt med en hård HBO-serie framöver, eller varför inte en ny svensk film på den ofilmade femte boken? Någon gång lär de återkomma, i någon form, men håll inte tummarna för att Hollywood vill kasta bort pengar på nordisk noir igen inom snar framtid.
| 29 november 2018 15:30 |