Film

Skribent

Jenny Ahonen

13 september 2015 | 12:00

The End - De 10 bästa avslutningsreplikerna

I think this is the beginning of a beautiful list...
En bra avslutningsreplik ska avslöja en sanning om sin film. Sammanfatta och förstärka det man nyss sett, och knyta ihop hela paketet, med en mening. Helt enkelt avsluta berättelsen i rätt ton.

Här är 10 filmer i vilka avslutningsrepliken lyckas med det.



"Roads? Where we're going we don't need roads."


Tidsreseexperimenterande Dr. Emmet Brown hade lika gärna kunnat låta sin specialutrustade DeLorean sköta snacket åt honom när han i slutet av "Tillbaka till framtiden" (1985) flyger iväg mot 2015, med Marty McFly (Michael J. Fox) bredvid sig i bilen.

 

"I do wish we could chat longer, but... I'm having an old friend for dinner. Bye."


När den människoätande seriemördaren Hannibal Lecter är på rymmen i slutet av "När lammen tystnar" (1991) kan han inte låta bli att ringa upp och tetas lite med Jodie Fosters FBI-agent. Tittarna vet att han pratar om psykiatrikern han lurat till sin tillflyktsort. Nasty!



"The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that – poof – he's gone!"


I 1995 års bästa thriller, "De misstänkta", kretsar handlingen kring den djävulsliknande superskurken Keyser Söze. Kevin Spacey har den sista repliken. Christopher McQuarrie vann en Oscar för sitt manus. 



"Always look on the bright side of life!"


När Monty Pythons Jesus-liknande figur Brian hänger på korset i slutet av "Ett herrans liv" (1979) försöker han att få de andra korsfästa på bättre humör genom att stämma upp i klämmig sång. Knepet funkar och sången blir snart till körsång.



"I'll be right here."


Med sentimentalitet som funkar, så avslutas Steven Spielbergs "E.T. The Extra-terrestrial" (1982). När rymdvarelsen E.T. och hans jordvän Elliott tar känslomässigt farväl, inför den stora resan tillbaka ut i rymden, pekar E.T. sitt långa finger mot vännens hjärta.



"Why don't we just wait here for a little while, see what happens..."


I slutet av sci-fi-skräckisen "The Thing" (1982) försöker överlevarna MacReady och Childs räkna ut var de har varandra - båda osäkra på om den andra personen kan vara den formskiftande figuren "the thing".



"The horror. The horror."


Efter att Marlon Brandos galna karaktär, överste Kurtz, har blivit ihjälhackad i slutet av det brutala krigsdramat "Apocalypse Now" yttrar Martin Sheens Captain Willard filmens sista ord - som sammanfattar filmens handling ganska bra.



"All right, Mr DeMille, I'm ready for my close up."


Den forna stumfilmsstjärnan Norma Desmond tappar det rätt hårt i slutet av "Sunset Boulevard" (1950). Inför den samlade pressen pratar hon om hur kul det känns att få spela in en ny film. I själva verket är hon på väg att kastas i fängelse för ett mord hon har begått. 



"Now, where was I?"


Leonald Shelbys usla korttidsminne och har tvingat honom att bygga upp ett system för att försöka memorera sitt förflutna och ta reda på vem som mördat hans fru. Även om han under "Memento" (2000) närmar sig svaret på gåtan, blir hans minne inte direkt bättre. 



"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship."


När Humphrey Bogarts Rick Blaine i början av andra världskriget, och i slutet av filmklassikern "Casablanca" (1942) måste lämna det besegrade Marocko tackar han den hjälpsamma polischefen Louis. 

Vilka slutrepliker är era favoriter? Fyll på listan i kommentarerna nedan.
| 13 september 2015 12:00 |