Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 november 2019 | 08:35

"Terminator"-regissören Tim Miller förklarar John Connor-twisten

Varning för spoilers kring bioaktuella "Terminator: Dark Fate".
John Connor har alltid varit en viktig del av "Terminator"-filmerna, utsedd till mänsklighetens ledare i det framtida kriget mot maskinerna och Skynet.

Men bioaktuella "Terminator: Dark Fate" styr in filmserien på ett annat spår redan i de inledande scenerna - där en ung John Connor (Edward Furlong precis som vi minns honom i "T2") skjuts till döds av en T-800. Händelsen utspelar sig bara tre år efter "Terminator 2".

För regissören Tim Miller och producenten James Cameron var det ett nödvändigt sätt att ge mänskligheten en ny hjälte. Miller förklarar i en intervju med Hollywood Reporter varför han valde att döda John Connor:

- Man kan tycka att det var ett kontroversiellt beslut, men det var det inte. Vi pratade mycket om det i början, ska den nye räddaren vara någon med koppling till Connors? Ska det vara Johns dotter eller något sånt?
 
- Jag var alltid emot sånt, för jag gillar inte filmer om "den utvalde". Jag gillar filmer om en vanlig man eller kvinna som utmanar motgångar och blir en hjälte. Jag identifierar mig mer med dem än med Neo i "The Matrix" eller Kung Arthur. Så jag ville ha en ny person som inte hade koppling till Connors och som valdes ut av ödet.
 
 
Att ta livet av John tidigt i filmen banade väg för en ny huvudperson, Dani (spelad av Natalia Reyes) som nu jagas av en ny Terminator. Det gav också filmskaparna en chans att utveckla Sarah Connor till den bittra, härdade jägare som verkar gå hem hos fans och kritiker.

- Vi kunde inte ha John Connor som en 36-årig kontorsnisse... När man tänker på det skulle han vara en sorglig figur, en man som missat sitt ögonblick i historien och fick ett vanligt, banalt liv när Sarah förstörde Cyberdyne.
 
Trots mycket nytänk står det redan klart att "Terminator: Dark Fate" går rätt dåligt på bio. Filmen riskerar att gå back med 100 miljoner dollar, så vänta dig inga uppföljare.
| 5 november 2019 08:35 |