EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

18 oktober 2018 | 12:00

Vinterns svenska feelgood-film? Se första teasern till "Britt-Marie var här"

Efter "En man som heter Ove" kommer Britt-Marie. Pernilla August berättar för oss om karaktärens oväntade resa.
Möt Britt-Marie. En uttråkad, medelålders hemmafru, som efter 40 års äktenskap lämnar sin man och tvingas möta omvärlden. Så hamnar hon i Borg, en liten håla där ett fotbollslag behöver en ny tränare. Det är upptakten till "Britt-Marie var här", vinterns svenska dramakomedi efter en bok av Fredrik Backman ("En man som heter Ove").

Den första teasern är just färdigställd, och du kan se den exklusivt här på MovieZine.
 
 
Pernilla August berättar för oss om hur Britt-Maries oväntade resa till Borg förändrar hennes liv:
 
- Man känner att hon har lagt av på något sätt. Hon har varit gift i 30 år och det känns som ett tråkigt äktenskap. Något händer och hon bestämmer sig för att lämna maken. Hon får ett tillfälligt artbete som fotbollstränare, och  möter de här människorna, och framför allt barnen. Hon har själv inga egna barn, så det finns en sorg där också.
 
- Det finns en sorg hos henne tycker jag. Det känns som att hon inte har levt. När hon kommer till Borg och får plötsligt kontakt med sig själv, via de här barnen, via nya vänner som hon får, och förälskelser... det är som att hon får ett nytt kapitel i livet. De lär henne att uppfinna sig själv på nytt.

Man får intrycket av trailern att det är en ganska munter film, en feelgood-historia. Lite som "En man som heter Ove", medan du oftare syns i drama. Kändes det som en skillnad för dig?

- Det finns ju ett allvar i den, men också komiska situationer. Det var jättekul, tycker jag. Och en väldig utmaning. att spela den här bittra, tillknäppta kvinnan som hon är, men ändå hitta sprickorna och ljuset i det. Det blir ju tråkigt att titta på någon som bara är sur och bitter.

Det här är långfilmsdebut för Tuva Novotny. Du har också gått från skådespeleri till att regissera. Kunde ni relatera på ett visst plan?

- Vi relaterar jättemycket, men jag är väldigt noga med att när jag går in och spelar, då är jag skådespelare. Regin är hennes jobb, det är inget jag blandar mig in i. Det är två helt olika saker. Det är jätteskönt att veta att "här går gränsen".

Och vilket föredrar du?

- Så fort jag spelat så längtar jag efter regin, och så fort jag regisserat så längtar jag efter att spela. De föder varandra, tycker jag. Det är bara en lyx, herregud! Att få gå mellan skådespeleri och regi är ju fantastiskt. Nu ska jag till Dramaten och regissera en pjäs för första gången i mitt liv.
 
"Britt-Marie var här" får svensk biopremiär den 25 januari.
| 18 oktober 2018 12:00 |