Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 oktober 2015 | 07:50

Tarantinos epos ”The Hateful Eight” släpps i två versioner

Se den i 70-mm om du får chansen.
Det är lätt att glömma bort i ”Star Wars”-suset att vi också har en ny Quentin Tarantino-film att se fram emot i vinter! Hans kärlek till spaghettiwesterns har redan gett oss ”Django Unchained”, och snart kommer den ännu längre och mer episka ”The Hateful Eight”.

Fansen får två versioner att välja på, berättar Tarantino för Variety. Förutom den vanliga bioversionen kommer 70 mm-kopior att turnera runt på utvalda biografer:

- Roadshow-versionen har en ouvertyr och en mellanakt. Den blir 3 timmar 2 minuter lång. Bioversionen är runt sex minuter kortare och saknar mellanakten, som är runt 12 minuter.

Regissören vill bjuda varje publik på en skräddarsydd upplevelse, och har anpassat en del scener för formatet de ska visas i. 70 mm-filmen kommer därmed att ha längre tagningar på sina håll.

- 70 är 70. Du har betalat, du har köpt biljetten. Du är där. Jag har dig. I bioversionen har jag klippt om lite grann. Du kanske bara vill fånga något på bio i farten, eller ser den på tv så småningom. Det finns scener som ser otroliga ut på 70 mm, men blir mindre häftiga när du ser filmen i din soffa. Så jag klippte ner den lite.

Quentin Tarantino och The Weinstein Company har kämpat för att utrusta 50 biografer runt om i USA med tekniken som krävs för att visa 70 millimetersfilm igen.

Min källa säger att det planeras 70 mm-visningar även i Sverige. Vi lär få höra mer detaljer kring detta närmare premiären, som här är satt till 13 januari.


I nya "Hateful Eight" tar Quentin Tarantino oss tillbaka till tiden strax efter amerikanska inbördeskriget. Prisjägaren John “The Hangman” Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming, mot Red Rock där hon ska ställas inför rätta. Längst med vägen plockar de upp två främlingar: en före detta soldat som nu blivit ökänd prisjägare, och en man som utger sig för att vara Red Rocks nya sheriff. När en snöstorm sveper in över slätterna, bestämmer sig de fyra för att ta skydd i en raststuga uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägarna, utan av fyra okända ansikten. Stormen börjar vina mellan bergstopparna, och de åtta resenärerna inser att de kanske inte kommer att klara sig till Red Rock trots allt…
| 13 oktober 2015 07:50 |