Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

9 juni 2015 | 13:00

Så vill Tarantino få folk att gå på bio igen

Regissören vill att "The Hateful Eight" ska avnjutas  som på den gamla goda tiden, och han är villig att finansiera det själv.
Det har som bekant blivit allt vanligare, för att inte säga nästintill dominerande, att fota filmer digitalt nu för tiden. Kostnadsmässigt är det inget snack om att det är billigare, och på många sätt även mer praktiskt, men resultatet brukar bli en något kallare, renare bild än då man använder hederliga filmrullar.

En del eldsjälar vill dock hellre hålla kvar i det gamla formatet, exempelvis Martin Scorsese och Quentin Tarantino. Tarantino går nu till och med så långt att han på egen bekostnad ska utrusta hela 50 biografer i USA med möjligheten att visa hans nya western-rulle "The Hateful Eight" på 70 millimetersfilm, vilket han använt för att filma filmen på. Iallafall om man ska tro Panavison. Kameralinstillverkaren uttalade sig nyligen om Tarantinos vision under ett event:

- Han vill verkligen få folk att komma tillbaka till biograferna. Du kommer inte att kunna se det här hemma. Han gjorde något fantastiskt för att återskapa upplevelsen av de gamla klassikerna. Quentin ville göra en episk western, något som inte har setts på länge, något som verkligen skulle imponera på folk. När han såg vårt test började han hoppa i biostolen.

Tarantino är den första regissören sedan 60-talet att filma en film med så kallade "Ultra Panavison" 70 millimeterslinser, och efter att han gjort det har intresse väckts hos Panavision för att återuppliva ytterligare 19 olika gamla linstyper. 

Nästa projekt att filmas med dessa vintage-linser ska enligt uppgift vara "Star Wars: Rogue One".

Goda nyheter för alla filmälskare alltså.

Här är teasern till "The Hateful Eight":

| 9 juni 2015 13:00 |