Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 november 2022 | 10:00

Tänk om "Avatar: The Way of Water" blir en flopp?

Regissören James Cameron är inte bergsäker på en biosuccé - och har en reservplan ifall filmen misslyckas.
Är det egentligen någon som bryr sig om en uppföljare till "Avatar", 13 år senare? Det är den stora frågan i filmvärlden just nu.
 
På sin tid var James Camerons sci-fi-äventyr en banbrytande uppvisning i vad 3D och den senaste filmtekniken kunde åstadkomma - och blev tidernas mest inkomstbringande film. Idag svämmar biograferna över av pampiga och spektakulära blockbusters, och regissören själv vågar inte hoppas på samma framgångar.
 
- Om tre månader kanske marknaden säger åt oss att vi är färdiga, säger han till Total Film. Eller så är vi halvfärdiga, vilket betyder: "okej, vi avslutar med en tredje film istället för att hålla på för evigt". Om den inte drar in pengar...
 
 

Hur många bryr sig om "Avatar 2" idag?

 
Ni kanske minns att Cameron och gänget hade planer på totalt fem "Avatar"-filmer? Tvåan och trean är inspelade (och en bit av fyran hann man också med), men James Cameron är redo att sätta stopp efter "Avatar 3" om publiken uteblir.
 
- Vi lever i en annan värld nu än när jag skrev de här filmerna. Mycket har hänt på kort tid: pandemin och streaming. Eller så lyckas vi att påminna folk om vad bioupplevelsen handlar om. Det här är definitivt en film som gör det. Frågan är: hur många bryr sig idag?
 
 
Det återstår att se om "Avatar"-uppföljaren lyckas att locka publik eller inte. Vi har hört både skeptiska och mycket nyfikna röster i online-snacket under det senaste året, men den nya trailern verkar iallafall ha övertygat många om att ett ruggigt snyggt filmiskt äventyr är att vänta i vinter.
 
"Avatar: The Way of Water" får svensk biopremiär 14 december. Kommer du stå först i biokön i vinter?
| 6 november 2022 10:00 |