VIDEO

Skribent

MovieZine

23 mars 2019 | 18:15

Titta närmare på den hånade, Oscarsvinnande klippningen i ”Bohemian Rhapsody”

Det är illa när även klipparen John Ottman själv verkar skämmas över den specifika scenen.
Queen-biografin ”Bohemian Rhapsody” gick upp på bio i november och har minst sagt delat publiken. Att filmen har blivit en biosuccé är det ingen tvekan om, men många ställde sig också frågande till den stora hajpen.

”Bohemian Rhapsody” blev årets stora Oscarsvinnare med 4 statyetter, bland annat för Bästa klipp - något som verkligen skapat en debatt i filmvärlden.

Senast är det Youtube-användaren Thomas Flight som granskar hur slarvigt klippt filmen är. Hans video har blivit viral den senaste veckan med över 1,7 miljoner tittare. I sin videoessä visar Flight hur några av scenerna i filmen skapar ett kaotiskt tempo och sabbar publikens orientering. Ett enkelt möte mellan bandet och managern John Reid har fler klipp än ett actionpackat slagsmål i Michael Bays ”Transformers”!

Videon går igenom scenen klipp för klipp och förklarar vad som fungerar och inte. Det bjuds också på enkla exempel på hur scenen skulle kunna flyta på bättre:
 
 
Inspelningen av ”Bohemian Rhapsody” kantades som bekant av flera problem som ledde till att regissören Bryan Singer fick sparken. Han ersattes av Dexter Fletcher, och flera scener behövde spelas in på nytt. Det kanske förklarar varför filmskaparna inte riktigt hann göra sitt bästa, men det förklarar inte hur Oscarsjuryn ändå kunde belöna filmen för Bästa klipp.

The Washington Post skyller den slarviga klippningen på stark tidspress. Klipparen John Ottman, som tidigare jobbat på flera Singer-filmer som ”De misstänkta” och ”X-Men: Apocalypse”, berättar för tidningen att också han skäms för scenen:

- Varje gång jag ser den vill jag dra en påse över huvudet! Det är inte min estetik. Om vi släpper en förlängd version och jag får sätta in fler scener, så vill jag klippa om den.
 
 
Filmklipp är något som publiken oftast inte ska notera. Bra klippning märks inte, utan bidrar till att få historien att flyta och förstärka karaktärernas relationer, reaktioner och känslor. Många av oss reflekterar säkert inte över huruvida en films klippning är bra eller dålig, vilket gör videos som den ovan väldigt intressanta och lärorika att se.

Vad tyckte ni om klippningen i ”Bohemian Rhapsody”? Störande eller Oscarvärdig? Kommentera gärna.
| 23 mars 2019 18:15 |