Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 november 2019 | 01:30

"Swamp Thing" förtjänade inte att dumpas i tv-träsket

Det finns faktiskt några saker du behöver veta innan du kastar dig över den första "Swamp Thing"-säsongen, som precis har släppts på HBO Nordic.
Häromdagen släpptes hela den första säsongen av DC Universe-serien "Swamp Thing" här i Sverige, nästan ett halvår efter premiären i USA. Men något som kanske inte är riktigt lika känt... är att serien möttes av beskedet att den skulle läggas ned, redan efter att endast ett avsnitt hade hunnit sändas.
 
Innan du slutar att läsa (!) och bestämmer dig för att skippa serien helt, vill jag bara flika in att det faktiskt är lite av ett mysterium varför beslutet att lägga ned serien togs. För de tio avsnitten, som inte har ett cliffhanger-slut, har nämligen tagits emot väl av både fans och kritiker - med hela 94 % på RottenTomatoes (baserat på drygt 30 recensioner).
 
Det finns givetvis många anledningar till varför en tv-serie kan läggas ned, även om bristande tittarsiffror, usla recensioner, att en utomstående studio ligger bakom serien (och får de mesta av pengarna) eller att man har problem med skådespelare i ledande roller, troligtvis är de allra vanligaste. "Swamp Thing" verkar däremot inte passa in på någon av dessa. 
 

Vad är "Swamp Thing" för typ av serie?

 
 
"Swamp Thing" handlar till en början om Dr. Abby Arcane (Crystal Reed, bilden ovan) som återvänder hem till sin gamla hemstad för att utreda ett utbrott av en smittsam sjukdom. Det framgår relativt snabbt att de som blivit smittade alla har befunnit sig i träskmarkerna i närheten av staden, där hon plötsligt springer på vetenskapsmannen och forskaren Alec Holland.
 
Både Alec och Abby inser att det är något som inte är som det borde i träsket, och bestämmer sig för att undersöka det tillsammans i jakt på ett botemedel. Men det är inte förrän när en hemsk händelse i träsket plötsligt förvandlar Alec till ett slags "träskmonster", som vår story verkligen drar igång. 
 
Konspirationer, hemliga experiment, kärlek och en slags övernaturlig äckelskräck (en blandning av träsk, avslitna lemmar och några jumpscares) är de teman som sedan avverkas om vartannat under säsongens gång. Kanske inte något som passar alla, men med en saftig budget (där det första avsnittet sägs ha kostat uppåt 20 miljoner dollar) så finns det definitivt något här att hämta för de som gillar den här typen av serier.
 

Varför lade DC Universe ned serien så plötsligt då?

 
Large 495baa8e909eb866733ba7ce42dc4077 swampthing4
 
Faktum är att det närmsta en förklaring till beslutet vi har kommit är "på grund av kreativa meningskiljaktigheter", vilket givetvis kan betyda lite vad som helst. Inledningsvis rapporterades det att beslutet berodde på att serien skulle ha fått 40 miljoner dollar av staten North Carolina, för att man valde att spela in serien där, men i slutändan enbart fick 12 miljoner dollar - vilket gjorde den totala budgeten på 80 miljoner dollar omöjlig att få ihop.
 
Det visade sig däremot senare att detta inte stämde, det var nämligen alltid sagt att North Carolina skulle stå för 12 miljoner dollar - men de betalade till och med ut nästan 5 miljoner dollar extra, pengar som enbart fick gå till produktionen av pilotavsnittet.
 
Istället verkar de flesta nu snarare spekulera kring huruvida faktumet att det var just DC Universe som låg bakom serien som var problemet. I samma veva som nedläggningsbeslutet kom hade nämligen mobiloperatören AT&T drivit igenom sitt köp av Time Warner, som i sin tur äger streamingtjänsten DC Universe, kabelkanalen HBO och många fler, samt meddelat sina planer för den nya streamingtjänsten HBO Max. Det var med andra ord plötsligt svårt att motivera varför man satsade så mycket pengar på en liten nisch-streamingtjänst för DC-fans.
 

Låt dig inte luras av dumpningen av "Swamp Thing" i tv-träsket

 
Large 495baa8e909eb866733ba7ce42dc4077 swampthing2
 
I samband med detta, när inspelningarna av den första säsongen av "Swamp Thing" fortfarande spelades in, möttes seriens skapare av beskedet att beställningen på den första säsongens 13 avsnitt istället hade kapats till 10. Det ryktades nämligen om att de nya ägarna inte var helt förtjusta i den dyra serien i vilken en vacker kvinnlig doktor och ett träskmonster hyser kärleksfulla känslor för varandra, samtidigt som folks lemmar slits av under mörka träsknätter.
 
Efter bara ett ynka avsnitt valde man därför att officiellt gå ut och meddela att man lägger ned serien. Vilket såklart innebar att man aldrig ens tänkte ge serien en ärlig chans att låta tittarna påverka beslutet, för hur många vill ge en nedlagd serie sin tid - när risken att allt slutar med en cliffhanger hotar att förstöra tittarupplevelsen?
 
Lyckligtvis har seriens skapare, trots tre färre avsnitt till sitt förfogade, ändå lyckats knyta ihop hela säsongen genom seriefinalen (med det perfekta namnet) "Loose Ends". Det sista avsnittet känns visserligen bitvis lite väl påskyndat, då man gör sitt bästa för att verkligen låta alla karaktärer få chansen att ta farväl genom en avslutande scen. 
 
 
Trots att "Swamp Thing" är långt ifrån den bästa DC-serien jag har sett, och kanske lite väl stereotypisk för sin genre (för min smak), tycker jag verkligen inte att den förtjänade att dumpas i någon form av tv-träsk bland alla andra serier som inte klarar sig förbi sin första säsong.
 

Läs också: Så blir nya streamingtjänsten HBO Max

 
Kommer du att ge "Swamp Thing" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 10 november 2019 01:30 |