Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

3 oktober 2014 | 15:00

SVT satsar på fler utländska dramaserier framöver

Dags att ta fram kalenderna igen. SVT har släppt datum för en rad spännande TV-premiärer.
- Vi är mycket stolta över att kunna bjuda tittarna på tre magnifika starter på en och samma vecka: "Happy Valley", "Homeland" och "Downton Abbey". Vi har ett större utbud av högkvalitativa tv-serier än någonsin, alltifrån drama och komedier till krim och spänning, säger Stephen Mowbray, chef på SVT International, i ett pressmeddelande. 

Här nedan följer en presentation tagen från SVT om serierna de ska visa.

Nya dramaserier på SVT:

"Happy Valley"


Polisinspektören Catherine Cawood leder ett team av kollegor på landsbygden i Yorkshire. När en kidnappning går överstyr och förvandlas till en brutal serie brott inser Catherine att hon är inblandad i något långt mer omfattande än hon anat. En av förra årets mest omtalade tv-serier i Storbritannien, med en genomsnittlig publik på 7,8 miljoner tittare (och över 8 miljoner starter i BBC:s iPlayer).  Sarah Lancashire gör huvudrollen som den hårt arbetande polisinspektören Catherine Cawood. I sex delar.

Premiär måndag 13 oktober,  kl 21.15, SVT1 

"What remains"


Brittisk miniserie från 2013 (BBC). När det unga paret Michael och Vidya märker att det droppar från taket i deras nya lägenhet sätter det igång en kedja av händelser som leder till en chockerande upptäckt. På vinden hittas kroppen efter Melissa Young, två år efter hennes försvinnande. Hur kommer det sig att ingen saknade henne eller ens märkte att hon försvann? Med en vecka kvar till pensioneringen börjar kriminalinspektör Len Harper (David Threfall) att ifrågasätta Melissas grannar, fast besluten att avslöja deras hemligheter. I fyra delar.

Premiär söndag 2 november, kl 21.00, SVT1

"Grantchester"


Brittisk deckarserie från ITV som utspelar sig på 1950-talet. Baserad på bästsäljaren "The Grantchester Mysteries" av James Runcie. Den unge prästen Sidney Chambers (James Norton) utreder en serie av mystiska händelser tillsammans med poliskommissarien Geordie Keating (Robson Green) i den lilla byn Grantchester.

Premiär våren 2015 i SVT1.

"En liten fransk stad"


Ambitiös och påkostad fransk följetong om livet under andra världskriget och den tyska ockupationen i den fiktiva byn Villeneuve. Vardagsdramatik, kärlek och relationer varvas med krigets fasor och intriger. Fler säsonger följer. I 12 delar.

Premiär lördag 18 oktober, kl 21.30

"När döden kom till Pemberley"


Baserad på PD James bästsäljare "Death comes to Pemberley", som i sin tur är en omarbetning av Jane Austens klassiker "Stolthet och fördom". Storslaget kostymdrama i tre delar med utomordentliga skådespelarinsatser. Elizabeth och Darcy, gifta sedan sex år, förbereder sin årliga bal när ett mord sker på ägorna kring godset Pemberley. I rollerna: Anna Maxwell Martin, Matthew Rhys, Trevor Eve, James Norton med flera.

Premiär december i SVT1.

"Gomorrah"


Italiensk maffiaserie i tolv delar från 2014. Baserad på Roberto Savianos bästsäljande bok om den napolitanska brottsorganisationen Camorra, berättad genom 30-årige Ciro di Marzios ögon - klanledaren Pietro Savastanos högra hand. 

Premiär våren 2015 i SVT2. 

"Trying Again"


Brittisk komedi från Sky i åtta delar av Simon Blackwell ("The Thick of It") och Chris Addison ("Veep") från 2014. Engelsk komedi om ett par i övre trettioårsåldern som försöker komma igen efter en otrohetsaffär och kanske också bilda familj ihop om allt vill sig väl. Åtta avsnitt.

Premiär i SVTFlow 18 november, alla åtta avsnitt släpps samtidigt.

Återkommande titlar:

"Homeland"


När fjärde säsongen startar har Carrie blivit mamma till hennes och Brodys gemensamma barn. Och när hennes karriär som stationschef utomlands tar fart tvingas hon till svåra val för framtiden. Samtidigt har Saul Berenson, Carries mångårige mentor, slutat på CIA. Kommer han kunna hålla sig kvar inom spionvärlden och ha koll på sin skyddsling trots att han numera jobbar för en privat säkerhetsfirma i New York? Säsongspremiären sänds med dubbla avsnitt, direkt efter varandra. 
SVT:s sändning ligger mindre än ett dygn efter starten i USA. I elva avsnitt. 

Premiär måndag 6 oktober, kl 21.15 i SVT1.

"Downton Abbey"


1920-talet fortsätter och förändringens vindar blåser på Downton för familjen Crawley och deras tjänstestab. Vilken av Marys beundrare ska slutligen vinna hennes gunst? Ska Isobel och Lord Merton slutligen bli ett par? Kommer Ediths hemlighet att komma i dagen? Och nu när Mr Carson och Mrs Hughes funnit varandra på riktigt, kommer deras kärlek att blomstra? Femte säsongen av serien startar i SVT mindre än tre veckor efter premiären i Storbritannien. I åtta avsnitt.

Premiär lördag 11 oktober, kl 21.30 i SVT1

"Line of Duty"


Andra omgången av den brittiska polisserien som följer den kontroversiella internutredningsenheten AC12 som bekämpar korruption inom polisen. Den här gången utreder teamet kriminalkommissarie Lindsay Denton (Keeley Hawes) som anklagas ha lett polisen och ett skyddat vittne in i ett blodigt bakhåll. Sänd på BBC. I sex avsnitt.

Premiär söndag 23 november, kl 22.25 i SVT1
| 3 oktober 2014 15:00 |