Film

Skribent

Mats Karlsson

25 oktober 2013 | 13:01

Sveriges värsta mördarliga kommer på bio

Historien om Sala-ligan, som härjade i Sverige på 30-talet, filmatiseras av Per Hanefjord.

Sala-ligan spred skräck i Sverige på 30-talet och kallades för Sveriges värsta mördarliga. Nu planerar regissören Per Hanefjord ("Tyskungen") att filmatisera historien. Det ska bli en thriller med dramatiska inslag, rapporterar TT.

Sala-ligan leddes av den karismatiska och psykopatiska Sigvard Thurneman, som gärna ägnade sig åt hypnos, mystik och rånmord. På 1930-talet satte de den lilla orten Sala på kartan när de mördade fem människor i trakten, inspirerade av sin tids gangsterromantik á la Al Capone.

- Nu ska vi börja skriva manus, vi har läst på och varit i Sala och tittat på miljöer och gamla arkivbilder. Just nu handlar det om att hitta rätt infallsvinkel och bestämma vad det är för film vi ska göra. Jag tycker att det är så fascinerande med gruppdynamiken, hur en kille som varit mobbad och varken är snygg eller kraftfull med hjälp av talets gåva och illusionstricks lyckas få med sig fyra andra på rånmord, säger Per Hanefjord till TT.

Filmen ska bli en kostymfilm och kommer få en dyrare budget än normalt. Man kommer börja utveckla filmen under nästa år och sedan försöka få till finansieringen. Inga skådespelare är för närvarande klara, men Hanefjord ser en bild av en ung Edward Norton framför sig som Thurneman. Ambitionen är att få filmen klar till 2016.

Det är inte första gången vi får se Sala-ligan på bioduken, för 1970 gjorde Per Berglund filmen "Den magiska cirkeln" som kretsade kring Sala-ligan.

| 25 oktober 2013 13:01 |