Film

Skribent

MovieZine

21 oktober 2021 | 09:09

"Tigrar" är Sveriges Oscarsbidrag 2022

Ronnie Sandahls flerfaldigt prisbelönta fotbollsdrama är årets svenska Oscarsbidrag i kategorin Bästa internationella film.
Årets svenska Oscarsbidrag är fotbollsdramat "Tigrar" i regi av Ronnie Sandahl. Den verklighetsbaserade filmen följer unge Martin (Erik Enge) som får sitt livs chans när han blir uttagen till en italiensk fotbollsklubb. Men drömmen visar sig ha en baksida, och framgångarna och pressen tär på Martins psyke.
 
- Det känns som att ha blivit uttagen till OS. Man är förbi "the trials" och nu är det dags att prestera, kommenterar Ronnie Sandahl på presskonferensen.
 
"Tigrar" har hunnit vinna priser på filmfestivaler i Göteborg (Bästa nordiska film), Busan och Lübeck. Den släpptes på bio i augusti. Huvudrollen Erik Enge är även nominerad till Rising Star på Stockholms Filmfestival.
 
 
Ett överraskande val av Oscarskommittén - speciellt då det storslagna dramat "Utvandrarna" fanns med bland de tre kandidaterna. Vi håller tummarna för att "Tigrar" lyckas slå sig förbi den tuffa konkurrensen i kategorin Bästa internationella film! 
 
 
Senaste svenska Oscarsnomineringarna i kategorin Bästa internationella film var 2018 med "The Square" och 2017 med "En man som heter Ove". Men vi får gå tillbaka till år 1984 för att hitta en svensk vinnare: "Fanny och Alexander".
 
Oscarnomineringarna presenteras av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) den 8 februari 2022, inför den 94:e upplagan av Oscarsgalan som kommer att hållas den 27 mars 2022.
| 21 oktober 2021 09:09 |