OSCARS 2023

Skribent

Alexander Kardelo

22 september 2022 | 10:07

"Boy from Heaven" är Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2023

Nu presenteras årets svenska Oscarskandidat: "Boy From Heaven" i regi av Tarik Saleh.
Under förmiddagen presenterades det svenska Oscarsbidraget för 2023. Filmen som får representera Sverige i Oscarsracet är... arabiskspråkiga "Boy From Heaven" av Tarik Saleh
 
Den politiska thrillern utspelar sig på ett universitet i Kairo, där en ung student blir indragen i en farlig maktkamp. Saleh belönades med Guldpalmen för Bästa manus vidd premiären i Cannes i våras. På samma festival hyllades Fares Fares stort för ena huvudrollen. 
 
- Det känns helt fantastiskt! Jag är så glad och hedrad, för att Sverige är en stor filmnation. Det görs fantastisk film i Sverige just nu. Att bli utvald av kommittén - och jag vill verkligen tacka kommittén - är fantastiskt. Det är så bra filmer man tävlar mot, kommenterar Saleh och tillägger:
 
- Jag är otroligt stolt att få representera Sverige. Jag är inte nationalist på det sättet att man ska vara "stolt över vara svensk", det är idiotiskt. Man kan känna sig lyckligt lottad över att vara svensk, men det är en slump att vara född i Sverige. Däremot tycker jag vi ska vara stolta över de saker vi åstadkommer.
 
"Boy From Heaven" får svensk biopremiär i november.
 
 
De andra nominerade var dokumentären "Nelly & Nadine" och biografin "Jag är Zlatan". Däremot var Ruben Östlunds "Triangle of Sadness" inte kvalificerad då den mesta dialogen är på engelska.
 
Nu börjar den stora kampanjen för att få så många jurymedlemmar som möjligt att se filmen. Vanligtvis är det runt 90 länder som skickar in bidrag till kategorin Bästa internationella film, så konkurrensen är tuff.
 
Den 21 december presenteras årets shortlists, då får vi veta om "Boy From Heaven" har klarat den första gallringen. Nomineringarna avslöjas 24 januari.
| 22 september 2022 10:07 |