Film

Skribent

MovieZine

6 maj 2020 | 18:00

Här är Sveriges 8 bästa biografer - när läsarna får välja

Första dejten, traditionella filmkvällar med vänner, eller familjebio på helgerna? MovieZines besökare delar med sig av kära biominnen - från norr till söder.
Att gå på bio är att fly verkligheten för en stund. Filmerna låter oss vandra en mil i en annan människas skor, eller besöka otroliga platser och planeter. Stor duk och maffigt ljud ger starka känslor som i bästa fall stannar kvar för resten av våra liv.

Men ett biobesök kan vara så mycket mer, det vet alla som någon gång besökt en biograf som satsar på att ge upplevelsen en guldkant. Det kan handla om en välkomnande arkitektur, stans skönaste stolar eller en personal som alltid är redo med ett leende och stor kunskap om film.

I dessa tider känns tyvärr ett biobesök ganska främmande för många av oss. Krisen som världen befinner sig i slår hårt mot många företag, stora som små. Vi vill passa på att hylla våra kära kvartersbiografer och bad därför våra läsare att tipsa om sina favoriter, samt berätta om biominnen de aldrig glömmer.
 
Utan inbördes ordning, här är åtta biografer som MovieZines läsare hyllat som några av Sveriges bästa!
 

1. Scala bio i Sölvesborg - "Mycket hjärta och engagemang"

 
"Jag vill nominera Scala bio i Sölvesborg till årets favoritkvartersbiograf. Anledningen till detta är att Roger och Jörgen som driver bion är två fantastiska människor som ser till att på ett fint sätt utveckla deras bio. (…) När man kommer till Scala bio så känner man av att där finns mycket hjärta och engagemang för film och bio. Jag tycker att de är väl värda att bli årets favoritkvartersbiograf." (Anna L)
 
Scala Bio i Sölvesborg.
 

2. Grand i Sandviken - "Så många fina minnen"

 
"Jag vet inte vad som är mitt finaste minne då det finns så många. Första gången man var där, när man bjöd modern på hennes födelsedag, när jag firade min namnsdag med fadern, alla gånger jag har gått dit med mina kära vänner! Grand ser alltid till att biobesöken är av toppkvalité och där kan man skapa så fina minnen." (Fanny H)
 
"Bästa och mysigaste biografen är Grand i Sandviken. Efter ombyggnation och flytt blev det en uppsving även om det var mysigt före. I alla salonger är det bra om benutrymme och på raden längst fram är det recliner-stolar så det går att ligga och ha det bra medan du ser en bra film. Barnen var lyriska första gången vi var där och hade med egna filtar och mös ner oss framför "Grinchen". Grand har trevlig personal som vill att alla har det bra." (Tessa W)
 

Barnfilm på Grand i Sandviken. Foto: Privat
 

3. Centrumbiografen i Ronneby - "Min första dejt"

 
"Centrumbiografen i Ronneby är den bästa! Där var man på sin första dejt med en tjej när man var i 12-13-årsåldern sen har man varit där många gånger efter det. Sen när man själv fick barn så har man även varit på många nyheter med barnen. De vågar satsa och har uppgraderat sig hela tiden. Alltid om det blir någon typ av problem så har de hjälpt en. Heja centrumbiografen!" (Mikael L.)
 
"Snyggt ljud, bra och generösa platser och fin bild. Härlig stämning med alla actionhjältar runtomkring. Haft många bra upplevelser där." (Ola)
 
 

4. Filmpalatset i Bromölla - "Nöjer sig med bara det bästa"

 
"Det finns bara en bio som är Sveriges bästa på alla punkter och det är Filmpalatset i Bromölla. Eftersom jag är en riktig filmnörd så har jag testat många fina ställen över hela världen och just Filmpalatset är faktiskt min favorit, punkt slut. Mycket beror det väl på sin toppenpersonal och bästa ägaren som inte nöjer sig men något annat än just det bästa." (Martin E.)
 
"Det är bara något magiskt med denna bio. Glömmer aldrig när jag satt i solstol i 3 minusgrader och väntade på att "Sagan om konungens återkomst"-biljetterna skulle släppas till premiären. 15 timmar! Värt!" (Henrik A.)
 

Filmpalatset i Bromölla.
 

5. Torghuset i Smålandsstenar - "Det bästa är atmosfären"

 
"Torghuset är ett litet kulturhus som har ett stort och vänligt klappande hjärta. Salongen har sköna fåtöljer, utbudet är rikt och varierande, men det bästa är ändå atmosfären. Den gör att vi ofta far dit, trots det längre avståndet för oss och även om samma filmer går på stora biografen i tätorten. Personalen är alltid vänlig och omtänksam (...) Det har hänt flera gånger att vi efter filmen har blivit stående och pratat om våra intryck med personer som vi aldrig träffat förut. Genom att få prata om vår delade upplevelse har det känts som om vi nästan blivit vänner. Sånt har vi inte varit med om på något annat ställe!" (Saga A.)
 

Utanför Torghuset i Smålandsstenar.
 

6. Saga i Stockholm - "Här får alla känna sig som filmstjärnor"

 
"Under några hektiska år fyllde jag mina dagar med biobesök och annat för att inte känna av ensamheten. På sena vardagskvällar kom jag till Sagabiografen med sin välvda trappa, speglar, sammet och trädetaljer som låter alla besökare känna sig som filmstjärnor. När jag köpte min biljett kunde jag småprata med den kloka, vänliga personalen som kände till och gillade sina filmer, och för mig blev de den tillfälliga familj jag behövde just då. Jag är för evigt tacksam mot dem." (Jenny B.)
 
 

7. Bio Capitol - "Finast i Stockholm"

 
"Stockholms finaste biograf heter Capitol. Mycket vacker foajé, mysig salong och ett riktigt bra filmutbud gör den till en vinnare." (Cavaldi)
 

Bio Capitol i Stockholm satsar på 1920-talsmiljö.
 

8. Bio Roxy i Örebro - "Trevligt att personalen presenterar filmen"

 
Favoritbion är Roxy i Örebro. Bra urval av filmer. Trevligt att personalen ofta presenterar lite om filmen innan start. Framförallt de franska filmerna är vi en liten grupp som ser. Senaste favoriten är ”Brevbäraren som byggde ett palats". (Ulla R)
 
Entrén till Bio Roxy.
 

3 sätt att stötta dina favoritbiografer

 
Biograferna har det kämpigt just nu, även de som fortfarande håller öppet. Läs på din lokala biografs hemsida o hur du kan hjälpa till: många säljer exempelvis presentkort som du kan använda när den värsta coronakrisen är över.
 
Ett annat sätt att hjälpa till är att streama filmen "Ema" via din biografs hemsida från 8 maj. En del av intäkterna går då direkt till biokassan.
 
Streamingtjänsten Draken Film välkomnar nya prenumeranter, och här kan du också välja att stötta en valfri biograf. Halva månadsavgiften kommer att skänkas bort under sex månader.
 
| 6 maj 2020 18:00 |