Film

Skribent

MovieZine

23 april 2020 | 18:00

Hyr filmen digitalt - stötta din favoritbiograf

När Pablo Larrains "Ema" släpps den 8 maj blir det en unikt utformad simultanpremiär på bio och VOD, som gynnar svenska biografer.
Filmdistributören NonStop Entertainment har tagit fram ett nytt koncept för att stötta biograferna och kvalitetsfilmen i de här prövande tiderna.

Tanken är att erbjuda ett digitalt alternativ för bioaktuell film som även biograferna kan gagnas av. Den första releasen blir chilenska dramat "Ema" i regi av Pablo Larrains ("Jackie", "Neruda") med premiär 8 maj.
 
Upplägget går ut på att NonStop Entertainment förser alla deltagande biografer, öppna som stängda, med en Vimeo-spelare som de kan publicera på sina hemsidor. I spelaren kan publiken hyra filmen och intäkten delas med biografen den hyrts från. Ungefär som vid köpet av en biobiljett helt enkelt.

Givetvis kan de biografer som håller öppet erbjuda biovisningar på duk, precis som planerat.
 
 
Johannes Glaumann, distributionschef på NonStop Entertainment, förklarar:

- Vi har alltid varit väldigt lustdrivna, och testar hellre allt som låter kul än riskerar stå handfallna. Biofilm ligger oss närmst om hjärtat, självklart. Men det är också lite av poängen med att låta biograferna erbjuda digital film de med. Har våra indiebiografer ingenting på repertoaren i den här hemska tiden så kommer vi komma ut väldigt biograffattiga på andra sidan, och boende i mindre städer kommer få många mil att resa till närmsta biograf. Vi vill också bidra till biografernas fortsatt nära kontakt med sina stammisar, det vore katastrofalt om den gick förlorad.
 
 
Ema (Mariana Di Girolamo) är en dansare som med sin armé av kvinnliga bundsförvanter rör sig som koreograferat på Valparaísos gator. Bakom hennes coola yta finns ett trauma. Den misslyckade adoptionen av en problemtyngd och stökig pojke, som hon och pojkvännen Gastón (Gael García Bernal) "lämnat tillbaka" till barnhemmet.
 
Några av biograferna som redan har fått upp spelaren på sin hemsida är Panora i Malmö, Gasklockorna i Gävle, Bio Roxy i Örebro och Zita i Stockholm.

Att se "Ema" digitalt kommer att kosta 99 kronor. Filmen får premiär den 8 maj.
| 23 april 2020 18:00 |