Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 december 2021 | 23:30

Svenskar ligger bakom påkostade "Shōgun"-satsningen hos FX

"The Lord of the Rings"-regissören Charlotte Brändström och den svenske filmfotografen Aril Wretblad spelar in den påkostade miniserien.
Det har nu hunnit gå lite drygt tre år sedan vi senast rapporterade om att kvalitetskanalen FX beslutat sig för att göra sin adaption av James Clavells "Shōgun" - till deras största internationella satsning någonsin. Där åtminstone ett av avsnitten kommer att ha regisserats av Charlotte Brändström ("The Lord of the Rings", "The Witcher"), med Aril Wretblad ("Knutby") som filmfotograf. 
 
Berättelsen om den engelske lotsen John Blackthorne utspelar sig i 1600-talets feodala Japan - och börjar med att han plötsligt strandar vid den japanska kusten, för att snabbt bli en bricka i ett maktspel mellan framför allt två feodalherrar. Blackthornes kunskaper kring fartygsbyggande och sjöfart gör honom nämligen mer eller mindre ovärderlig, förutom att han inledningsvis inte kan ett ord av språket eller deras seder. Tänk dig "Den siste samurajen" med Tom Cruise (fast mycket bättre). 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 

Ett inlägg delat av Aril Wretblad FSF (@arilwretblad)

 
Brändström och Wretblad samarbetade nyligen även på den svenska Netflixserien "Den osannolika mördaren" - och Brändström öppnade nyligen vår intervjulkalender här på MovieZine med sina svar på frågorna direkt från inspelningsplatsen av "Shōgun". Wretbland bekräftar nu via sitt Instagramkonto att man är färdiga med sitt avsnitt:
 
- Det tredje avsnittet är färdiginspelat! Som om det inte var ett tufft avsnitt av sig själv, vi slogs även mot väderfenomen ("atmospheric rivers") som orskade översvämningar och lerskred vilka förstörde massor av infrastruktur och gjorde det ännu svårare. Men "the show must go on" så vi kämpade oss igenom allt. Stort tack till ett fantastiskt crew - och det har som vanligt varit underbart att arbeta med Charlotte Brändström.
 
 
Redan 1980 gjordes en hyllad miniserie-adaption med Richard Chamberlain som Blackthorne (trailern ovan). Den här gången kommer vi däremot att få se Cosmo Jarvis ("Raised by Wolves) i huvudrollen, tillsammans med Hiroyuki Sanada ("Sunshine", "Mortal Kombat") som Toranaga, Anna Sawai ("Fast & Furious 9") som Lady Mariko och Nestor Carbonell ("The Morning Show") som Fader Rodrigues. 
 
Det är i nuläget oklart exakt när den nya miniserien kommer att få premiär, men förhoppningsvis kan vi få ta del av den redan någon gång i slutet av 2022. Med tanke på att det är FX som ligger bakom den så lär det vara Disney+ som kommer att visa den här i Sverige, när det väl vankas premiär.
 

Läs också: Charlotte Brändström öppnar MovieZines intervjulkalender!

 
Ser du fram emot att få ta del av den nya adaptionen av "Shōgun"? Kommentera gärna nedan!
| 9 december 2021 23:30 |