Film

Skribent

MovieZine

22 mars 2023 | 14:30

Svenska sexdokumentären "Labor" på väg till USA

Tove Pils dokumentär om svenska sexarbetaren Hanna har fått amerikansk distribution.
Hanna reser från en svensk småstad till det öppensinnade San Francisco. Med nyfunna vänner lockas hon till att utforska sexarbete, något som känns både spännande och lukrativt. Det låter kanske som handlingen i Ninja Thybergs drama "Pleasure", men är snarare den sanna historien i dokumentären "Labor" - som idag uppmärksammas av branschtidningen Variety.
 
"Labor", av regissören Tove Pils, har just plockats upp för amerikansk distribution av indiebolaget The Film Collaborative. I samband med nyheten berättar Pils varför filmen tog henne tio år att göra:
 
- Att höra svenskarnas reaktioner när jag använde ordet "sexarbete" fick mig att tvivla på varför jag ens gjorde filmen. Och skulle någon lyssna på mina vänner i filmen hade att säga?
 
Förhoppningen är att skapa en bättre förståelse för sexarbetare och bemöta fördomarna om att "alla blir våldtagna" eller är offer, säger regissören. Huvudpersonen, Hanna, fick dock vara anonym i filmen.
 
- Det hjälpte henne att vara mer öppen i intervjuer. Och henens voice-over låter publiken komma in i hennes tankar och följa med på hela den emotionella resan till San Franciscos queercommunity.
 
"Labor" premiärvisades på Göteborg Film Festival i början av 2023. Närmast är den aktuell på danska dokumentärfestivalen CPH:DOX.
| 22 mars 2023 14:30 |