Film

Skribent

Philip Norén

16 januari 2015 | 15:00

6 svenska barnstjärnor - vart tog de vägen?

Vi minns dem som Bert, Sune och grabben från "Svensson, Svensson". Nu är de vuxna - och har blivit jurister, matematiker och flygledare!

Låt oss ta en titt på vad några av dåtidens unga filmstjärnor gör idag.

Andreas Hoffer (Sune)


När Andreas Hoffer var 11 år fick han sitt livs chans; att få spela tjejtjusaren Sune i julkalendern "Sunes jul". Som vi alla vet så tackade Andreas ja till erbjudandet och resultatet är svensk TV-historia. Han spelade senare samma roll i den kultförklarade filmen "Sunes sommar", en film som jag gissar att ungefär 90% av alla i min ålder har sett och kan dra ett par citat ifrån. Med andra ord är Andreas en starkt lysande stjärna på barnstjärnhimlen.

Efter denna tyvärr korta men intensiva skådespelarkarriär valde Andreas att istället satsa på en karriär som jurist. 

Martin Andersson (Bert)


Martin Andersson är ännu en f.d. tjejtjusare (kanske är så även idag, vem vet?). Han är mest känd för rollen som Bert Ljung i TV-serien "Bert" och filmen "Bert - den sista oskulden", men det var i Astrid Lindgrens värld som hans skådespelarkarriär började. 1992 spelade han nämligen storebror till "Lotta på Bråkmakargatan".

Under inspelningarna av tv-serien "Bert" träffade Martin Oliver Loftéen (han som spelade Åke i serien, ni vet!) och de har hängt ihop ett tag efter att "Bert" slutade sändas. De spelade bland annat tillsammans i det fiktiva punkbandet Heman Hunters som även florerade i serien.

Idag bor Martin Andersson i Brasilien, är en välutbildad matematiker och hans doktorasavhandling heter "Robust Ergodic Properties in Partially Hyperbolic Dynamics". Den kan ni läsa
här!

Jesper Salén ("Kådisbellan", "Ondskan" m.m.)


Jesper Salén har i alla fall försökt hålla skådespelarkarriären vid liv men spelade sin hittills sista roll för bra precis 10 år sedan i thrillern "Strandvaskaren". Sin första roll spelade Jesper 1993 som Roland Schütt i filmatiseringen av "Kådisbellan". En roll som han enligt rykten än idag ser som sin starkaste insats.

Sedan dröjde det ca 4 år tills Jesper fick mer tid i rampljuset i och med rollen som Jonas Persson i tv-serien "Vita lögner" där han blev ett namn inom TV-seriesfären. Mest känd är han nog som den slymige Dahlén i filmatiseringen av "Ondskan".

Sedan en tid tillbaka studerar Jesper sig till läkare men har har också en karriär som DJ under namnet "DJ Japstar".

Rebecka Liljeberg ("Fucking Åmål")


Alla vi minns väl den underbara filmen "Fucking Åmål" som handlar om härlig ungdomlig kärlek. Och alla vi minns väl Agnes (ena parten i duon) som spelades av Rebecka Liljeberg.

Men redan 1991 hade Rebecka en roll i julkalendern "Sunes jul". Hennes sista roll hittills var i en europeisk samproduktion som heter "Bear's Kiss". Rollen var som en cirkusflicka som tar hand om en björn som heter Misha.

Rebecka Liljeberg arbetar numera som ST-läkare i Stockholm. 

Stephen Lindholm (Pelle i "Saltkråkan")


Pelle i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Vi på Saltkråkan" heter egentligen Stephen Lindholm. Han föddes 1954 och var alltså 9 år när inspelningarna av "Vi på Saltkråkan" började 1963. Han spelade in totalt fyra filmer och en TV-serie och tog därefter en lite annan bana i livet.

Efter skådespelarkarriären utbildade sig Stephen nämligen till journalist och har sedan 80-talet jobbat på tidningen Kommunalarbetaren.

Stephen är adoptivfar till Leila Lindholm som är känd TV-kock.

Gabriel Odenhammar - (Håkan Bråkan, Max i "Svensson, Svensson")


Gabriel Odenhammar började sin skådespelarkarriär med rollen som Sunes vilde, jobbige lillebror Håkan Bråkan i julkalendern "Sunes jul" från 1991. Han fortsatte sen att vara allmänt jobbig i långfilmen "Sunes sommar" 1993 och fick därefter en roll som den jobbige sonen Max i TV-serien "Svensson, Svensson". Han fortsatte rollen som den jobbige Max fram till säsong 4 av "Svensson, Svensson" som sändes så sent som 2008 då Gabriel alltså var 25 år gammal. Han har alltså varit jobbig från ålder 8 till 25 kan man säga.

Efter skådespelarkarriären har han arbetat som flygplatsbrandman på Bromma flygplats och Arlanda och nu utbildar han sig till flygledare.

Gabriel spelade tidigare fotboll i IFK Aspuddens A-lag.

Källor: IMDb, Wikipedia, Fd barnskådisarAstrids filmstjärnor

Bonus
Har ni sett det här!


| 16 januari 2015 15:00 |