Trailer

Skribent

Erika Jarhed

4 mars 2023 | 21:00

Snart premiär för den övernaturliga queer-filmen "De fem djävlarna"

Filmen "De fem djävlarna" som också beskrivs som en "queer kärlekshistoria" får snart premiär i Sverige. Stjärnan Adèle Exarchopoulos är med i täten.
På Cannes Film Festival 2022 premiärvisades den franska filmen "De fem djävlarna" ("The Five Devils") där skådespelaren Adèle Exarchopoulos, från den prisade filmen "Blå är den varmaste färgen" från 2013, bland annat medverkar. I september vann "De fem djävlarna" priset för bästa film på filmfestivalen Fantastic Fest och i januari i år visades den på Göteborg Film Festival.
 
Till Sverige anländer den 17 mars och i dagarna har en ny trailer släppts:
 
 
Filmen regisseras av den franska regissören Léa Mysius, som tidigare har gjort den hyllade dramafilmen "Ava" från 2017. Mysius har även varit med och skrivit manus tillsammans med filmfotografen Paul Guilhaume
 
Mysius berättar för IndieWire att det var "kärlek vid första ögonkastet" när hon valde ut den nu 12 år gamla Sally Dramé för att spela huvudrollen.

- Hon hade sina stora ögon och sitt leende, hon var bara Vicky. Jag gillade också den här roliga sidan hos henne, men hon hade ingen erfarenhet av skådespeleri. Anledningen till att jag valde henne var för hennes ansikte, hennes uttryck och vad hon kunde uttrycka med sin kropp. Hon är väldigt seriös och dedikerad, så vi började arbeta med hennes röst och kroppsrörelser. Men det var på inspelningen som hon verkligen avslöjade sin sanna förmåga.
 
Regissören berättar också om det speciella bandet mellan karaktären Vicky och hennes moder, som spelas av Exarchopoulos.

- Filmen försöker visa på det som är osynligt. Osynlighet är kopplat till minne och drömmar, och jag gillar det faktum att så fort man sätter en etikett på det så finns det en känsla av något som är påtagligt och konkret.
 
Filmen handlar om den något konstiga och ensamma flickan Vicky (Dramé) som bor i ett litet samhälle i franska Alperna tillsammans med sin mamma Joanne (Exarchopoulos) och hennes man Jimmy (Moustapha Mbengue). Vicky har en magisk gåva i att hon kan återskapa vilken doft hon vill. När Jimmys syster Julia (Swala Emati) plötsligt dyker upp väcker hennes doft smärtsamma minnen från det förflutna, vilket leder till att Vicky upptäcker hemligheter kring sin by, sin familj och hela hennes existens.
 
Svensk biopremiär 17 mars.
| 4 mars 2023 21:00 |