Film

Skribent

Mats Karlsson

28 juni 2013 | 21:01

Superman - The Story

Vi tar en närmare titt på superhjältarnas superhjälte som såg dagens ljus för 80 år sedan.

Den här veckan är det dags att återknyta bekantskapen med en de största superhjältarna, nämligen Superman. Det är duon Zack Snyder och Christopher Nolan som livar upp den mantelprydde hjälten efter den mindre uppskattade "Superman Returns" från 2006. Men allt började redan 1933, då skaparna Jerry Siegel och Joey Shuster fick en briljant idé som några år senare hamnade i serietidningshyllorna.

1933 - Jerry Siegel och Joey Shuster skapade karaktären och såldes fem år senare till Detective Comics (senare känd som DC Comics).

1938 - Allmänheten fick för första gången se Superman i serietidningen "Action Comics" som publicerades i april. Superman inledde dock sin karriär som skurk, men när historien sålde dåligt flyttade de över karaktären till den goda sidan.

Bud Collyer

1941 - Bud Collyer blev den första personen som fick äran att gestalta Superman, men enbart som röstskådespelare. Det blev både en animerad filmserie och en radioserie där Collyer axlade manteln.

1951 - Den tog ytterligare tio år innan man fick se Superman på biograferna och då med skådespelaren George Reeves. Första filmförsöket blev "Superman and the Mole Men" som regisserades av Lee Sholem.

1952 - George Reeves gestaltade Superman även i TV-serien "Adventures of Superman" som sände sista avsnittet 1958.

1966 - En animerad TV-serie som sändes fram till 1970 med väldigt korta avsnitt, endast sex minuter långa och hade Bud Collyer med i ett avsnitt.

George Reeves

1978 - Det tog några år innan man vågade ge sig på ett nytt filmförsök. Nu kom turen till Christopher Reeve att gestalta Superman i "Superman - The Movie" och i registolen satt Richard Donner. Filmen med en budget på 55 miljoner dollar blev en stor succé med 300 miljoner dollar i inspelade pengar.

1980 - Första uppföljaren till filmen från 1978 blev "Superman II" och hade återigen Christopher Reeve som superhjälten. Filmen nådde aldrig upp till samma succé som "Superman - The Movie", men lyckades i alla fall kassera in 108 miljoner dollar.

1983 - Tre år senare gjorde man ett nytt försök till att producera en succé, men även med "Superman III" gick det inte som man hade planerat. Resultatet blev endast 60 miljoner dollar i inspelade pengar, men tack vare en relativt låg budget (39 miljoner dollar) blev inte smällen så stor.

Christopher Reeve

1987 - Det sista försöket som gjordes med Christopher Reeve som Superman kom fyra år senare och filmen hette "Superman: The Quest for Peace". Filmen blev en flopp, både ekonomiskt och uppskattades inte av varken besökare eller kritiker. 11 miljoner dollar i inspelade pengar blev slutresultatet.

1993 - Sex år senare valde man att gå över till TV-rutan, där Dean Cain fick förtroendet att gestalta Superman i "Lois and Clark". Serien sändes fram till 1997.

2001 - Den mest långlivade TV-serieförsöket gjordes med Tom Welling i "Smallville" som sändes ända fram till 2011.

Brandon Routh

2006 - Bryan Singer fick förtroendet att ta tillbaka Superman till bioduken med "Superman Returns" som hade Brandon Routh som mannen från Krypton. Filmen hade den skyhöga budgeten av 232 miljoner dollar och trots att filmen kasserade in 390 miljoner dollar blev det ingen ekonomisk succé.

80 år har passerat sedan Siegel och Shuster skapade superhjälten och under årens lopp har den legendariske karaktären spelats av sex skådespelare på bio och TV. Turen har nu kommit till Henry Cavill att visa vad han kan göra med den röda manteln.

"Man of Steel" får biopremiär 26 juni.

| 28 juni 2013 21:01 |