Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 maj 2013 | 20:01

Superhjältar tvingas jobba superbilligt

Förhandlingarna inför "The Avengers 2" är i full gång, och de är lika skrämmande som spännande att följa.

Att Marvel Studios snålar när det kommer till sina stjärnor har länge varit känt. Men det kan kosta dem en och annan Avenger, nu när det är dags att rollsätta uppföljaren.

Trots att första "The Avengers" blev tidernas tredje mest inkomstbringande film med otroliga 1,5 miljarder dollar i intäkter, håller man hårt i plånboken. Och frågan är om skådespelarna accepterar läget denna gång.

Robert Downey Jr gick segrande ur det hela, efter två framgångsrika "Iron Man"-filmer satt han i ett guldläge som gav honom någonstans 50 miljoner dollar för "The Avengers". Ett av de högsta gagen som en filmskådespelare någonsin har fått, tack vare att han såg till att förhandla till sig en del av filmens intäkter.

Vad exakt hans motspelare fick in på bankkontot är inte känt, men det handlar om några procent av Downeys lön:

- Några ska ha tjänat 200.000 dollar för filmen medan Downey Jr fick 50 miljoner. På vilken planet är det okej?, säger en källa till Deadline.

Bland annat ska Chris Hemsworth ha allvarligt funderat på att hoppa av "Thor 2", då han bara erbjöds 500.000 dollar mer än det han fick för den första "Thor". Hemsworth cashade in 5 miljoner dollar bara på "Snow White and the Huntsman" men inte i närheten av det för "Thor"-filmerna. Också Scarlett Johansson är missnöjd med sin lönecheck och hotar att hoppa av "The Avengers 2".

Än så länge är bara Chris Evans specifikt påskriven för "The Avengers 2", medan Mark Ruffalo har gått med på att spela Hulken i två filmer till. Enligt Digitalspy hotar Marvel med att stämma de skådespelare som vill bryta sina kontrakt, eller helt enkelt ersätta dem med andra. Samtidigt försöker Robert Downey Jr att stå upp för sitt gäng, och förhandla fram liknande superlöner till dem.

- Han är den ende som har makten här, och ballar av stål också. Han har redan sagt att han inte vill arbeta för en studio som behandlar hans kollegor som skit, berättar en insider.

Joss Whedons "The Avengers 2" är redan satt till premiär i maj 2015. Inspelningarna lär dra igång i början av 2014, så det är nog dags för Marvel att komma överens med alla skådespelare. Det är verkligen inget läge att snåla efter en succéfilm som "The Avengers", och de otroliga framgångarna för bioaktuella "Iron Man 3".

Vi har svårt att tro att fansen kommer acceptera att Black Widow eller Iron Man plötsligt byts ut mot en mindre krävande skådis...

Så mycket tjänade de på "The Avengers" (bonus inräknat):

Robert Downey Jr: 50 miljoner dollar
Samuel L. Jackson: 4-6 miljoner dollar
Scarlett Johansson: 4-6 miljoner dollar
Chris Evans: 2-4 miljoner dollar
Mark Ruffalo: 2-4 miljoner dollar
Chris Hemsworth: 2-4 miljoner dollar 

Hur mycket är en rimlig lön för en skådespelare? Bör den vara baserad på filmens intäkter? Kommentera nedan.

| 9 maj 2013 20:01 |