Film

Skribent

Katarina Emgård

17 september 2018 | 15:00

Hög igenkänningsfaktor i "Sune vs Sune"

Sune 2.0 är snart här. MovieZine har smygtittat på julens svenska familjefilm.
Snart är nya Sune-filmen här. ”Sune” vs Sune går upp på biograferna i november och lär bli en av julens stora kassakor. Det är en entusiastisk ensemble producenter och skådespelare som möter publiken under presentationen av filmen på Malmös Filmdagar.

- "Sune vs Sune" tar avstamp i de gamla karaktärerna, men kan ses som en Sune 2.0 - en Sune för 2018-års publik. En publik som är van vid remakes.

- Som Batman eller Superman, tillägger producenten Linus Stöhr Torell och publiken skrattar.

Och populärkulturella referenser syns även i första filmklippet som vi får ta del av. Det märks att Sunes föräldrar numer tillhör generation X. Att ”Sune står för mycket kärlek och humor” är skådespelarna Sissela Benn och Fredrik Hallgren rörande överens om.

- Sune vs Sune är en annorlunda Sune-film som i större grad gestaltar de problem som dagens familjer står inför.
 
 
Och igenkänningsfaktorn är hög.

- Mammorna tävlar om vem som har det bästa sockerfria-ekologiska fikat och storasyster Anna agerar amatörpsykolog, berättar skådespelarna.

Vi får också se Sunes lärare titulera sig själv teamleader istället för klassföreståndare. Och pappa Rudolf som på sin kant lider av en klassisk medelålderskris och gärna vill övertyga barnen om att de lekte mycket tillsammans när de var små, en uppfattning han dessvärre är ensam om.

Till skillnad från de senaste filmatiseringarna utspelar sig nya ”Sune vs Sune” på hemmaplan. Kanske är det därför frågeställningar kring hur vi definierar lycka tillåts ta plats. Ordet livspussel känns nära till hands, ännu mer så när det kommer fram att regissören Jon Holmberg inte kunde närvara på grund av densamme. Skolplikt höll tyvärr Elis Gerdt och Baxter Renman hemma, men producenterna försäkrar att de är ”helt fantastiska” i sina roller som Sune och Håkan.

Den 30 november får vi se. Men publiken skrattade gott redan nu åt de korta klipp som delgavs.
| 17 september 2018 15:00 |