Film

Skribent

Erika Jarhed

8 mars 2023 | 13:30

Män pratar dubbelt så mycket som kvinnor på film, visar ny studie

Förändringen inom filmbranschen går trögt. En ny rapport kring 2022 års storfilmer visar att män fick prata dubbelt så mycket som kvinnorna.
I Sarah Polleys kritikerrosade film "Women Talking" är det, som namnet antyder, kvinnorna som får prata. Men riktigt så ser det inte ut i verkligheten. Enligt en ny rapport från SDSU (San Diego State’s Center for the Study of Women in Television and Film) får män prata dubbelt så mycket som kvinnor i film.
 
SDSU genomför årligen olika studier kring kvinnors roll inom film och tv-branschen för att producera en aktuell forskning som ska bidra till en diskussion om kvinnors representation både på skärmen och bakom kulisserna.
 
I studien "It’s a Man’s (Celluloid) World" undersöks de 100 mest inkomstbringande filmerna under 2022, och rapporten visar att manliga talande karaktärer utgjorde hela 63 procent, medan de kvinnliga motsvarigheterna stod för de övriga 37 procenten. Dessutom hade bara en tredjedel (33 procent) av alla filmerna under 2022 en kvinnlig huvudperson! Den siffran har inte förändrats något vidare de senaste fem åren.
 
Skräckfilmen "Smile" som är en av flertalet skräckfilmer från 2022 med en kvinnlig huvudroll.
 
Men för att också belysa några positiva trender, även fast det går extremt långsamt, är att kvinnliga huvudroller har ökat med 16 procent sedan år 2002. Skräckfilmer är dessutom den genre där kvinnliga huvudpersoner är mest benägna att dyka upp i (43 procent). Detta kan vi ju inte minst se i de inkomstbringande skräckfilmerna "Smile" och "Halloween Ends" från förra året, och nu "Scream VI", som alla har en eller flera kvinnliga huvudkaraktärer.
 
Men oavsett så indikerar rapporten på hur långsamt det går för filmbranschen att inkludera kvinnor framför kameran, något vi på MovieZine inte minst vill belysa i och med den internationella kvinnodagen.
 
 
Vilken är din favoritfilm från 2022 som hade en kvinnlig huvudkaraktär?
| 8 mars 2023 13:30 |