Film

Skribent

Tobias Andersson

19 juli 2023 | 16:55

Dispens för små filmbolag! Får jobba trots strejken

Förra veckan stannade Hollywood då skådespelarnas fackförbund utlyste strejk. Men kameran kan få fortsätta rulla hos de små independentbolagen.
En historiskt stor strejk pågår just nu i Hollywood då fackförbundet SAG-AFTRA kräver bättring för skådespelarnas usla villkor. Men särskilda produktioner kan få specialtillstånd att fortsätta filma, något de nu kan ansöka om. Om de fackligt anslutna skådespelarna ställer upp och vill återvända till sitt jobb, det vill säga.
 
Men för att få dispens måste filmproduktionen uppfylla särskilda krav som fackförbundet har gått ut med. För att få specialtillstånd att fortsätta måste det bland annat vara en liten, helt oberoende produktion som står utanför de större branschorganisationerna. I dagsläget har hundratals produktioner ansökt om att få en specialbehandling av SAG-AFTRA, skriver Indiewire.
 
Och några filmer har redan blivit beviljade dispens. Några av titlarna är ”Mother Mary” (med Anne Hathaway) och ”Death of a Unicorn” (med Jenna Ortega). Anledningen? Jo, de är båda produktioner från independentbolaget A24 som inte är kopplad till branschorganisationen AMPTP, där stora bolag som Netflix och Disney verkar inom.
 
Tidigt ute att få specialbehandling av fackförbundet var "The Chosen", en dramaserie om Jesus som inte är kopplad till organisationen AMPTP.
 
Hittills har fackförbundet gett 39 filmer dispens att få fortsätta sina produktioner, men det gäller också att skådespelarna vill haka på och sluta arbetsvägra. Om strejken blir långvarig kan det säkert bli många som hakar på tåget.
| 19 juli 2023 16:55 |