Serie

Skribent

Alexander Kardelo

14 juli 2022 | 09:00

Streamingtips: Så skiljer sig ”Resident Evil”-serien från filmerna

Ännu en ”Resident Evil”-reboot på kort tid - den här gången inspirerar skräckspelen en live action-serie hos Netflix. Här är allt du behöver veta.
Sedan första ”Resident Evil”-spelet släpptes 1996 och lät oss röja loss i en zombiefylld värld har franchisen växt och utökats med både biofilmer och anime. Bara tidigare i år släpptes rebooten ”Resident Evil: Welcome to Raccoon City”, en film som dessvärre floppade i USA och förpassades direkt till video-on-demand i Sverige.
 
Vi får hoppas att Netflix nya tv-serie lyckas bättre med att hitta sina fans. Nu är de 8 avsnitten ute och vi har smygtittat på de 4 första.
 

Vad handlar ”Resident Evil”-serien om?

 
TV-serien bygger vidare på mytologin som spelen har satt upp, men uppdaterar handlingen till nutid - med en titt in i en dystopisk framtid. Händelserna i Raccoon City år 1998 är ett minne blott, men Umbrella Corporation, det ljusskygga läkemedelsföretaget, har etablerat sig i staden New Raccoon City någonstans i Sydafrika och experimenterar med lyckopiller.
 
Storyn följer de 14-åriga systrarna Billie och Jade, som motvilligt flyttar med sin far till New Raccoon City. Farsan är Albert Wesker, ett namn som borde vara välbekant för spelarna - en hotshot inom företaget. När systrarna anar oråd börjar de själva gräva i Umbrellas mörka hemligheter, men kommer lite för nära för sitt eget bästa…
 
 
Parallellt med detta får vi se hur vuxna Jade klarar sig i en postapokalyptisk framtid, år 2035, där det gäller att se upp för både snabba, luktkänsliga zombies (förlåt, de kallas ”zeros”) och hänsynslösa överlevare.
 
Vi får alltså dels ett tonårsmysterium med body horror-element, dels en actionpackad flykt i en Mad Max-värld.
 

Finns det några kopplingar till spelen eller filmerna?

 
Det är nu jag måste avslöja att jag inte spelat tillräckligt med ”Resident Evil”, det var aldrig min kopp te, även om jag älskar både skräckspel och zombies. Men det är tydligt att den här serien, likt Paul W.S. Andersons ”Resident Evil”-filmer, mest har lånat titeln och vissa grundkoncept för att skapa en helt egen story som kretsar kring ondskefulla företag, konspirationer - och överlevnadskamp såklart.
 
Några kopplingar till de tidigare filmerna finns inte heller utan den här tv-serien är helt fristående, och kräver därför inte heller några förkunskaper.
 
 

Vilka är med i ”Resident Evil”?

 
Framför allt lär tittarna känna igen Lance Reddick, som spelar Albert Wesker. Är det inte från ”John Wick”-filmerna så kanske från ”Fringe” eller ”The Wire”.
 
Jade spelas i vuxen ålder av Ella Balinska från den där ”Charlie’s Angels”-filmen som kom häromåret. Paula Nuñez (”La Reina del Sur”) spelar den skrupelfria Umbrella-VD:n Evelyn Marcus. Tamara Smart ("Artemis Foul") och Siena Agudong ("No Good Nick") spelar de unga systrarna.
 

Hur många avsnitt?

 
"Resident Evil" består av åtta avsnitt som precis har släppts på Netflix. En säsong 2 är ännu inte bekräftad.
| 14 juli 2022 09:00 |