Serie

Skribent

Alexander Kardelo

15 november 2023 | 21:00

Streamingtips: Amatördetektiv löser mord i spännande miniserie på Disney+

Kritikerna ger höga betyg till nya deckaren med Clive Owen och Emma Corrin.
Den som gillar whodunnit-mysterier med en modern touch gör klokt i att söka upp ”A Murder at the End of the World”. De två första avsnitten (av totalt sju) har just släppts på svenska Disney+.
 
Emma Corrin spelar huvudrollen Darby, en amatördetektiv som får en mystisk inbjudan från en teknikmijardär (Clive Owen). Tillsammans med andra gäster anländer hon till hans lyxiga semesterställe. Där dröjer det inte länge tills Darby bevittnar ett mord, men ingen tror henne.
 
Brit Marling, Harris Dickinson och Alice Braga finns också med i ensemblen och låter tittarna gissa vem som kan vara mördaren, och vem som står på tur för att dö.
 
 
Men det är mer än en klassisk mordgåta. Mysteriet blandas med thriller och sci-fi för att skapa ”en kommentar på den digitala eran” enligt en intervju med The Wrap.
 
- Året var 2019 och världen var i kaos. Så vi undrade, vem var ansvarig? Vi såg en whodunnit som en naturlig genre för detta projekt. Vi gjorde vår research kring genren och insåg att den växte i popularitet mellan första och andra världskriget, så många också var oroliga och förvirrade. Vi tänkte att den nog skulle bli populär igen med tanke på allt som sker nu, säger seriens skapare Zal Batmanglij.
 
 
Med 85% positiva omdömen på betygsajten Rotten Tomatoes är det iallafall inget mysterium vad kritikerna tycker. Några citat syns i trailern ovan där recensenterna uppenbarligen går igång på ett kittlande mysterium som är "både aktuellt och tidlöst". 
 
MovieZines Jonatan Blomberg delar ut 4 i betyg och skriver att ”för oss som gillar spännande whodunnit-berättelser så sticker den här ut ur mängden som en av de bättre”.
 
Den högteknologiska miljön liknas vid snygga sci-fi-thrillern "Ex Machina", och om en kombo mellan den och "Knives Out" låter som din kopp te - spana in "A Murder at the End of the World" på Disney+ i höst.
| 15 november 2023 21:00 |