Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 november 2022 | 13:00

Streamingtips! Tidig julafton för alla "Guardians of the Galaxy"-fans

Dags för Marvels nästa "specialare" på Disney+. Den här gången bjuds det på julstämning i galaxen med självaste Kevin Bacon som gäststjärna.
Marvels universum fortsätter att bre ut sig på Disney+. Som ett komplement till de påkostade biofilmerna har vi fått flera mer eller mindre ambitiösa streamingserier, av varierande kvalitet. Inför Halloween släpptes även en specialare kallad "Werewolf by Night" som drog MCU mer åt skräckhållet. Och nu är det dags för nästa.
 
"Guardians of the Galaxy Holiday Special" är ett juligt äventyr på cirka 40 minuter som låter oss se hur man firar jul i Knowhere. (Spoiler alert: det gör man inte. Men det måste rättas till, eller hur?)
 
 

Kan Kevin Bacon rädda julen i Knowhere?

 
När ryktet om denna glada vintertradition från Peter Quills hemplanet börjar sprida sig, kläcker Drax och Mantis en klockren idé. För att muntra upp sin vän, som fortfarande deppar över förlusten av Gamora, bestämmer de sig för att flyga ned till Jorden och hitta hans stora idol - den legendariske hjälten Kevin Bacon. En perfekt julklapp åt Star-Lord!
 
Julspecialen saknar kanske de mer spektakulära actionscener och rymdfighter som vi förväntar oss av "Guardians"-filmerna. Men här finns samma glimten-i-ögat-humor som James Gunn har berikat MCU med, nu också pyntad med julmys, julsånger, fula jultröjor, och alla de varma feelgood-känslor som hör julen till.
 
Fansen får ett kärt återseende av Chris Pratt, Dave Bautista och de andra. Och även om det är lätt att avfärda många av Marvels streamingprojekt som onödiga sidospår, så lovar Gunn att julspecialen är mer än bara utfyllnad.
 
 

Nya lore-detaljer i väntan på nästa film

 
James Gunn har tidigare berättat att han skrev manus "på bara några timmar" (imponerande!). Filmen spelades in samtidigt som "Guardians of the Galaxy vol. 3" och ska fungera som en brygga in i nästa film. I en intervju med Comicbook.com berättar regissören varför man bör se "Holiday Special" i väntan på trean som släpps nästa sommar:
 
- Man kommer att få lära sig mycket om var Guardians har befunnit sig de senaste åren. Man får se hur de nu har bosatt sig i Knowhere. De har ett nytt rymdskepp kallat Bowie, och hunden Cosmo. Så allt det får man veta, samt lite större saker som är en spoiler.
 
- Julspecialen var på sätt och vis en möjlighet för mig att smyga in saker som blir viktiga i "Volume 3", så att jag inte behövde förklara dem i filmen, säger Gunn.
 
"Guardians of the Galaxy vol. 3" släpps på bio den 23 maj 2023. "Holiday Special" finns nu att streama på Disney+.
| 25 november 2022 13:00 |