Serie

Skribent

MovieZine

25 februari 2023 | 06:00

Sista säsongen av "Förhöret" - nu ska sanningen fram

Nu släpps den tredje och sista säsongen av danska kriminalserien "Förhöret" på Viaplay. Vad vet Sverrir Gudnason eller Evin Ahmad om mordet på Christina?
Sedan första säsongen av danska kriminaldramat "Förhöret" har unga Christinas död varit ett mysterium, men nu ska sanningen äntligen fram i ljuset.
 
Imorgon är Viaplay-serien "Förhöret" tillbaka med en tredje och sista säsong, där svenska stjärnorna Sverrir Gudnason och Evin Ahmad spelar mot danska Lars Mikkelsen och Pilou Asbæk.
 
 

Vem står bakom mordet på Christina?

 
Tredje säsongen inleds med en video som vänder upp och ned på affärsmannen Holger Langs (Lars Mikkelsen) värld. På mobilskärmen ser han en inspelning av mordet på sin skyddsling och uttänkta arvtagare Christina, vars död fram tills nu felaktigt har avskrivits som självmord.
 
Under åtta intensiva konfrontationer står Holger Lang ansikte mot ansikte med familj, vänner och fiender i jakten på sanningen, en hisnande och känslosvallande resa som kulminerar i avslöjandet av vem som står bakom allt.
 
I de två föregående säsongerna försökte Bjørn (Ulrich Thomsen) och Susanne (Trine Dyrholm) att hitta svaret på varför de tvingades begrava sin dotter. Redan i första säsongen mötte tittarna Holger, då Bjørn misstänkte att han kunde vara mördaren.
 
 

Två svenskar i rollistan

 
Evin Ahmads karaktär Liz har sin konfrontation med Holger Lang i avsnitt 2 och Sverrir Gudnason möter vi som entreprenören Viktor Mallström i avsnitt 6.
 
Ahmad, känd från bland annat "Snabba Cash" på Netflix, berättade nyligen under Viaplays vårpresentation hur inspelningen av "Förhöret" gav henne ny inspiration i skådespelarkarriären:
 
- Jag kände lite tvivel kring min yrkesroll. Man kan bli ganska lost faktiskt när det är så mycket som görs just nu. Men det var skönt att möta Lars (Mikkelsen) som på något sätt kunde grunda mig. Vi kommer båda från en teaterbakgrund, säger Evin Ahmad.
 
- Stilen på serien påminde mycket om teatern, det är långa tagningar som delas upp. 30 sidor manus, en tagning varade 30 minuter. Och det var väldigt fint att bli grundad via honom. Han är verkligen en otrolig skådespelare.
 
 

"Spännande format, som små teaterpjäser"

 
Sverrir Gudnason passade på att hylla seriens skapare och regissör Christoffer Boe:
 
- Formatet som Christopher har skapat är väldigt spännande. Att det är som små teaterpjäser. Det var väldigt roligt att jobba med honom och Lars. I mitt avsnitt så möts vi i en helikopter och har vårt förhör där. Jag hade aldrig åkt helikopter… Men det fick jag inte göra nu heller, av försäkringsskäl, skrattar Sverrir.
 
Inom kort syns han också i rollen som Borka i storsatsningen "Ronja Rövardotter" på samma streamingtjänst. Vad får Sverrir att tacka ja till roller?
 
- Jag brukar försöka tacka ja baserat på vilka medarbetarna är. Jag har lärt mig ”the hard way” att det är lättare att rädda ett dåligt projekt med bra medarbetare än att driva igenom en bra film med jubelidioter.
 
De första två säsongerna av "Förhöret" finns tillgängliga på Viaplay. Tredje säsongen av Förhöret har premiär på söndag.
| 25 februari 2023 06:00 |