Serie

Skribent

MovieZine

6 februari 2023 | 13:30

Så blir våren 2023 på Viaplay: 15 nya serier, filmer och dokumentärer

Det är dags för nya serier som "Leva Life" och "Limbo" plus nya säsonger av "Thunder in My Heart" och "Förhöret".
Utanför fönstret är det ännu vinter, men på Viaplay är vårsäsongen redan igång. I morse presenterades vårens alla nya serier under en pressträff i Stockholm med flera av skådespelarna och serieskaparna närvarande.
 
Young adult-satsningen fortsätter hos streamingtjänsten som vill fånga den unga vuxna publiken. Ett exempel på det är Amy Deasismonts Kristallen-belönade serie "Thunder in My Heart" som återvänder med en andra säsong. Som sist blir det fullt med relationsdrama och kärlestrassel för unga Sigge.
 
- Andra säsongen börjar ett år efter den första. Man får följa med Sigge i efterskalvet av att hon tog beslutet att bryta kontakten med sin pappa. Hon trodde nog att hennes liv skulle bli enklare, men det blir mer komplicerat än så. Sen breddar vi perspektivet. Serien handlar om vad som händer när man blir vuxen och vad man gör med sina trauman som man varit med om som barn, berättar Amy för MovieZine.
 
Evin Ahmad gör en av huvudrollerna i "Förhöret" säsong 3.
 
Andra dramaserier som återkommer med nya säsonger är den danska thrillern "Förhöret" (säsongspremiär 26 februari) där Lars Mikkelsen ("Riket") får sällskap av svenska Evin Ahmad ("Snabba Cash") och Sverrir Gudnason ("Älska mig"). Och från Norge kommer andra säsongen av "Delete Me" (premiär i april) med Happy Jankell och Erik Enge.
 
EliSophie Andrée vann Viaplay Talent Awards och har skapat "Ingen ängel" - en svart komedi i rosa glitterförpackning om skolans upproriska queen bee Angelina som kämpar mellan att vara en vanlig tonårstjej och - en seriemördare. Vi säger stort grattis till EliSophie som tidigare har varit praktikant på MovieZine under vintern 2019!
 
– Viaplay Talent Awards anordnades för att vi ville lyfta fram nya talanger och ge tre nordiska vinnare möjligheten att skapa sin första serie. Jag är otroligt imponerad av resultatet som vi får se i vår. I Danmark är det "En av pojkarna", och i Sverige "Ingen ängel" som är en slags ung kvinnlig "Dexter". Makabert och oerhört häftigt. I Norge heter serien "Arkitekten" som nu är nominerad till Berlinale Series Awards, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.
 
Skådespelaren Susanne Thorson regidebuterar i vår med "Leva Life", som bygger på en verklig historia. Den handlar om 24-åriga Nora (Hanna Ardéhn) som vägrar att låta en cancerdiagnos stoppa henne från att leva livet.
 
Hanna Ardéhn brottas med cancer i verklighetsbaserade "Leva life".

Starka kvinnliga kreatörer återvänder som en röd tråd genom Viaplays serier i vår. Förutom Amy Deasismont, Susanne Thorson och EliSophie Andrée har Rakel Wärmländer skapat dramaserien "Limbo" (premiär redan på söndag, 12 februari), där hon också spelar en av huvudrollerna. Serien handlar om tre kvinnliga vänner vars söner skadas i en svår bilolycka.
 

Fler serier, filmer och dokumentärer på Viaplay i vår

 
• Camilla Läckberg kommer tillbaka efter tittarsuccén "Lyckoviken", och sjösätter nu "Strandhotellet" (premiär 7 mars) med namn som Samuel Fröler, Sofia Karemyr och Marianne Mörck i rollistan.
 
• Alexander Karim spelar huvudrollen i den internationella storsatsningen "The Swarm". Det är en miljöthriller och sci-fi om hur naturen slår tillbaka mot den skövlande människan.
 
• Norska långfilmen "Munch" är en episodfilm om norska konstnären Edvard Munch, där Lisa Carlehed bland annat spelar August Strindberg.
 
• Nytt är också säsong två av thrillerserien "The Head" med svenska namn som Nora Rios, Kardo Razzazi och Josefin Neldén, om en mördare som går lös på ett forskningsfartyg mitt ute på Stilla havet.
 
• Workplace-realityn "Högspänning" följer yrkesmänniskorna i branschen alla svenskar pratar om, de som ser till att Sveriges kraftförsörjning fungerar som den ska.
 
• Bland nya dokumentärserier finns "Prästen från helvetet" om prästen som minutiöst planerade styckmordet på sin hustru.
 
• Vi kan också se fram emot det ingående porträttet "Liv Ullman – the Road Less Travelled", om den norska superstjärnan som nyligen fick hederspris på Oscarsgalan.
| 6 februari 2023 13:30 |