Film

Skribent

Patrik Linderholm

23 mars 2016 | 21:00

Streamingtips för påskhelgen!

Vi har samlat de bästa streamingnyheterna att se i påsk.

Årets första långhelg är på ingång och såklart ska ju en del av den ägnas åt att se på film (det här med att umgås med familjen är överskattat). Vi har synat bland filmnyheterna på de svenska streamingtjänsterna och plockat ut de allra bästa godbitarna. Glad påsk!

The End of the Tour (SF Anytime, iTunes)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Regissören James Ponsoldt (”Smashed”, ”The Spectacular Now”) går från klarhet till klarhet i sitt nya drama om författaren David Foster Wallace. Året är 1996 och Wallace (pricksäkert spelad av Jason Segel) har precis släppt den intellektuella tegelstenen ”Infinte Jest”. Rolling Stone Magazine-reportern David Lipsky (Jesse Eisenberg) skickas för att göra ett porträtt av den hyllade författaren under en bokturné och under filmens gång får vi se deras vänskap växa fram och komma in under skinnet på den säregne författaren. Vad Ponsoldt mejslar fram är ett träffsäkert porträtt av vår samtid med utläggningar och reflektioner över allt kring vad det innebär att vara människa idag. ”The End of the Tour” är ett enkelt konstruerat drama som ändå lyckas slå en med emotionella knytnävar gång på gång - ett måste för alla med existentiell ångest och fäbless för att gräva sig djupt ner i depressioner. 

The Stanford Prison Experiment (Plejmo, SF Anytime)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

1971 anordnade psykologiprofessorn Philip Zimbardo ett experiment på Stanford University där han samlade ett dussin unga män som skulle spela interner och fångvaktare i ett simulerat fängelse. Detta för att undersöka roten till destruktivt beteende. Men experimentet tappade fort kontrollen då de unga männen sjönk in i sina roller starkare än väntat och tvåveckorsprojektet stängdes ner efter bara sex dagar. Denna Sundance-prisade spelfilm är en skildring av vad som egentligen hände bakom väggarna och hur människans natur kan visa sina hemskaste former under ”rätt” kontext. Även om en mer får sug efter att se en dokumentär om fallet är "The Stanford Prison Experiment" en oerhört fascinerande och välspelad skildring av Zimbardos experiment.

Stockholm Stories (SVT Play)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Baserad på skådespelaren Jonas Karlssons novellsamling ”Det andra målet” berättas fem människors historier under några regniga dagar i Stockholm och hur de interagerar med varandra. Bland annat får vi följa Johan som lever i skuggan av sin berömde författarpappa, reklamgeniet Jessica som nekas adoption och Thomas - en överpresterande perfektionist. Utöver Jonas Karlsson själv syns även Martin Wallström, Cecilia Frode och Filip Berg i huvudrollerna i denna långfilmsdebut av Karin Fahlén.

Insidan ut (Viaplay)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det har nog varit svårt för föräldrar världen över att ta sig ur den ”Frost”-hysteri som dominerat under de senaste åren, men Pixars ”Insidan ut” blev i alla fall den starkaste motståndaren hittills. I denna familjevurmade film får vi se hur känslocentralen ser ut hos den unga flickan Jenny som motvilligt flyttar till en ny stad med sina föräldrar. De fem känslorna Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod måste alla hjälpas åt att hantera Jennys nya storm av upplevelser. ”Insidan ut” ger en intresseväckande och pedagogisk inblick i ett barns känslostorm samtidigt som det blir ett spännande äventyr för hela familjen.

My Beautiful Broken Brain (Netflix)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Uppköpt av Netflix och producerad av David Lynch förtäljer denna dokumentär den väldigt personliga och intima resa om fransk-holländska Lotje Sodderland som drabbades av en stroke vid 34 års ålder. Sodderland har dokumenterat alla sina framgångar och bakslag när hon kämpar att få sin kropp och sinne att fungera igen. ”My Beautiful Broken Brain” är en förkrossande emotionell och närgången studie om det mänskliga psyket och vad vi är kapabla till att göra när vi lägger manken till.

Digging for Fire (SF Anytime)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den amerikanska indiefilmsregissören Joe Swanberg har legat i framkant av den våg av mumblecorefilmskapare som hankat sig fram sedan början av 2000-talet. I sin nya film skildrar han berättelsen om det gifta paret Tim (Jake Johnson) och Lee (Rosemarie DeWitt) som tillsammans med sin son tar en liten semester i några bekantas lyxvilla. Men när Tim hittar ett ben och en rostig pistol i trädgården förflyttas familjesemestern till ett rannsakande av sig själva och deras förhållande. För alla som gillar amerikanska indies från folk som Swanberg, Lynn Shelton och Duplass-bröderna är ”Digging for Fire” ett måste. Dessutom får vi härliga gästspel av bland annat Sam Rockwell, Orlando Bloom och Brie Larson.

Tjuvheder (TriArt)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Unisont älskad av svenska kritiker och flerfaldigt Guldbaggebelönad talar sitt tydliga språk: det här är bland det bästa som kommit ur det svenska filmlandskapet på länge. Långfilmsdebutanten Peter Grönlund berättar här historien om Minna (Malin Levanon) som befinner sig i samhällets utkant. När hon faller ännu lägre ner i marginalen ser hon ingen annan utväg än att lura pengar av en langare – något som sätter sina konsekvenser. Med oerhörd träffsäkerhet och styrka skildrar Grönlund bottenskiktet i samhället i denna spännande och bitande berättelse.
| 23 mars 2016 21:00 |