Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 november 2023 | 10:45

14 månader efter premiär: Daniel Radcliffes knasiga komedi har kommit till Sverige

Harry Potter-stjärnan blev nominerad till både BAFTA och Emmy för sin huvudroll som "Weird Al" Yankovic.
Det grämer mig att jag missade "Weird: The Al Yankovic Story" vid världspremiären på Toronto Film Festival i september 2022. Det var på håret, men jag kom för sent till salongen som redan var fullsatt. Kanske missbedömde jag hur hett efterlängtad filmen var.
 
Extra surt eftersom vi fått vänta olidligt länge på en svensk release - streamingkanalen Roku finns ju inte i Sverige, och har inte brytt sig om att få ut filmen i världen tillräckligt snabbt.
 
Nåja. 14 och en halv månad senare är den här. Biografin om artisten och komikern Al Yankovic, mer känd som "Weird Al".
 
Helt i linje med hans musik är även hans egna biopic en knasig parodi som man inte helt ska ta på allvar. Den skildrar bland annat hur han skrev succélåtar som "Eat It", bara för att Michael Jackson skulle sno den och släppa som "Beat It" (i verkliga livet var det förstås tvärtom). Och nej, han lär inte ha dejtat Madonna.
 
 
Jag är inte fullt insatt i "Weird Als" liv och karriär, men desto mer nyfiken på vad Daniel Radcliffe gör av rollen.
 
Skådisen som i tio års tid gjort sitt yttersta för att skaka av sig Harry Potter-stämpeln med udda, vågade och allt annat än kommersiella roller, lär ha haft kul med "Weird". Nomineringar till flera Emmy-priser och en BAFTA tyder på en oanad komisk talang där under den lockiga peruken.
 
Men MovieZines recension dämpar kanske förväntningarna en aning. Annika Andersson skriver att "ett problem med sketch-liknande komedier är att det som funkar perfekt i halvtimmesformat kan bli svårt att fylla ut en hel långfilm med".
 
Är du ändå sugen på "enkel och godmodig underhållning med glada slagdängor och en rejäl dos 80-talsnostalgi", då finns "Weird: The Al Yankovic Story" att hitta på video-on-demand. Från och med idag kan du hyra filmen på tjänster som SF Anytime.
 
| 27 november 2023 10:45 |