Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

15 oktober 2023 | 08:00

Streamingtips: "Flykten från hönsgården" bryter sig in på Netflix

Lagom till uppföljaren kläcks (förlåt, men det står i kontraktet att ordvitsen måste vara med) släpps nu den animerade klassikern "Flykten från hönsgården" på Netflix.
Animatörerna Peter Lord och Nick Park ("Wallace och Gromit") inspirerades bland annat av "Den stora flykten", där ett gäng krigsfångar försöker rymma från ett fångläger under andra världskriget. Den animerade versionen utgår från en hönsgård, där djuren har tröttnat på sin tuffa tillvaro. Ledda av hönan Ginger (Jenny i den svenska versionen) gör de ständiga försök att rymma, och när tuppen Rocky gör entré dyker nya möjligheter upp. Men också nya faror.
 
I uppföljaren, "Flykten från kycklingfabriken", lever flocken ett lugnt och riskfritt liv, när nya faror uppdagas och våra hjältar bestämmer sig för att rycka in.  
 
När det begav sig gjorde Mel Gibson och Julia Sawalha ("Helt hysteriskt") rösterna till Rocky och Ginger, men till uppföljaren har de ersatts av Zachary Levi ("Shazam!") och Thandiwe Newton ("Westworld"). Enligt regissören Sam Nell ("ParaNorman"), som för övrigt också är nya, beror det på att han inte ville göra en karbonkopia av originalet. Förnyelse behövdes:
 
- Så jag började tänka att vissa av de rollval som gjordes i slutet av 90-talet passar inte riktigt in nu. Vissa roller tyckte jag kändes rätt. Mel var ett underbart val för Rocky när han spelade en playboy-tupp och Mel var en filmstjärna. Perfekt. Nu är Rocky mer sårbar, han har blivit pappa, och det är mer Gingers film.
 
Vilken typ av förnyelse vi får höra bland de svenska rösterna är ännu inte känt.
 
"Flykten från hönsgården" går alltså att se på Netflix från och med idag. "Flykten från kycklingfabriken" släpps på samma tjänst den 15 december.
 
| 15 oktober 2023 08:00 |