Film

Skribent

MovieZine

27 mars 2023 | 20:45

Nu på HBO Max: Streama en av Christopher Nolans bästa filmer

Låt dig förtrollas av ett komplext och överraskande drama med Christian Bale och Hugh Jackman i "The Prestige".
När man talar om Christopher Nolans bästa filmer är det kanske episka sci-fi-rullar som "Inception" och "Interstellar" som främst kommer på tal. Och självklart har han satt en oöverträffad stämpel på superhjältegenren med sin Batman-trilogi.
 
I denna imponerande filmografi är det nästan synd och skam att "The Prestige" så lätt glöms bort. Dramat från 2006 är kanske inte lika påkostat och pampigt som regissörens senare projekt, men minst lika tankekittlande.
 
Och nu kan du upptäcka eller återupptäcka magiska "The Prestige" på nytt. Häromdagen dök filmen upp i utbudet på svenska HBO Max. (Passar inte det så finns den även på Viaplay.)
 
 
"The Prestige" - baserad på Christopher Priests luriga 90-talsroman med samma namn, berättar historien om två brittiska illusionister på 1800-talet. Christian Bale och Hugh Jackman spelar männen som går ifrån att vara kollegor till att bli dödliga rivaler, båda lika besatta av att genomföra den perfekta illusionen. I andra roller ser vi Scarlett Johansson, Andy Serkis och David Bowie som Nikola Tesla.
 
 
"På briljant vis bygger Nolan hela storyn som ett trolleritrick och mot slutet tappar man hakan fullständigt. Narrativet är gränslöst imponerande sammanvävt och markerar bröderna Nolans mest fulländade insats som manusförfattare" skrev Viktor Jerner i sin rankning av Nolans bästa filmer här på MovieZine.
 
 
Likt flera av Nolans filmer har "The Prestige" sin givna plats på IMDb:s ansedda Topp 250-lista. Där figurerar den på plats 40, nära filmklassiker som "Casablanca" och "Gladiator".

Onödigt vetande: "The Prestige" skulle egentligen bli regissören Sam Mendes nästa film efter "American Beauty". Författaren Christopher Priest var nära att skriva kontrakt med Mendes, när han fick ännu ett erbjudande - från någon Nolan-snubbe han aldrig hört talas om. Men när Priest fick se dennes debutfilm "Following" på VHS blev han övertygad. Och så ville han hellre stötta en nykomling framför en redan etablerad regissör.
| 27 mars 2023 20:45 |