EYELET

Skribent

MovieZine

6 november 2020 | 15:00

Streama den hyllade komedin "The Death of Stalin" på MovieZine

Ta en paus från det kaotiska valet i USA och njut av Armando Iannuccis tramsiga komedi om maktspelet i Moskva efter Stalins död. Med MovieZines streamingsatsning är första filmen gratis!
Nu kan du enkelt streama film direkt på MovieZine! I samarbete med Eyelet tar vi dig ännu närmare fantastiska filmupplevelser. Under hösten släpper vi en ny MovieZine-favorit varje vecka, noga utvald av vår redaktion. Hyr direkt i videospelaren nedan. (Vi bjuder på första filmen!)
 
Satirmästaren Armando Iannucci som gett oss HBO-serien “Veep”, BBC-serien “The Thick of it” och den Oscarsnominerade politiska komedin “In the Loop” är tillbaka med ännu en skruvad svart satir från maktens korridorer. I "The Death of Stalin" besöker vi Kreml bakom järnridåer och stängda dörrar för en högst egen tolkning av det absurt nervösa maktspelet bland ryggradslösa maktgalningar som följde efter diktator Joseph Stalins bortgång 1953, allt är löst baserat på en fransk grafisk novell av Fabien Nury och Thierry Robin.
 

 

"The Death of Stalin"

Regi: Armando Iannucci
Längd: 1 tim 47 min
 
När Stalin plötsligt faller död ned utbryter kalabalik, men snart börjar maktkampen på allvar mellan Beria, Chrustjev och General Zhukov. Vem ska trumfa sina kombattanter och nå maktens glans? Svek, lögner och rävspel bland korkade människor med för mycket makt är Armando Iannuccis specialitet och vilken spelplan kan då vara mer passande än Sovjettidens KGB-övervakade Moskva, där befälhavarnas medaljer knappt rymdes på uniformerna samtidigt som paranoian var total då minsta felsägning kunde betyda en kula i huvudet.
 
"The Death of Stalin" utspelar sig i maktvakuumet som uppstår efter Stalins stroke där ett ärelystet, dysfunktionellt gäng ”stabila genier” slåss om tronföljden, samtidigt som det knappt finns en läkare kvar i Moskva för att bekräfta diktatorns död då alla har fått en enkelbiljett till Gulag. Vi får följa Kremls innersta krets tassa försiktigt på tå inför varandra i klena försök att behålla både livet och så mycket som möjligt av äran och makten.
 
Steve Buscemi är suverän som en nervig Nikita Khrushchev, Jason Isaacs härligt pompös som armégeneral Zhukov och Jeffrey Tambor, förträffligt fånig som en vilsen och sorgsen Georgy Malenkov. I sina starkaste stunder är ”The Death of Stalin” tonmässigt bajonettskarp med humor lika ljuvligt svart som den ryska kaviaren och en lekfull brittisk fånighet som minner om Monty Python-gängets storhetsdagar. Iannucci visar än en gång att han är svårslagen när det kommer till att locka fram skratt i de gråaste av miljöer.
 
Se trailern nedan:
 
 

Läs även: Streama den Oscarsnominerade dokumentären "RBG" på MovieZine

| 6 november 2020 15:00 |