Film

Skribent

MovieZine

3 september 2023 | 18:00

Gerard Butlers nya actionthriller fick aldrig svensk biopremiär - släpps nu på VOD

Regissören bakom "Greenland" och "Angel Has Fallen" är tillbaka med "Kandahar". I rollistan syns också svenske Bahador Foladi.
Han är en av de flitigaste och populäraste actionhjältarna just nu, men det är ingen garanti för succé - eller biopremiär.
 
Gerard Butlers senaste actionthriller "Kandahar", gjord på en budget av 70 miljoner dollar, floppade hårt på bio i USA under sommaren. Filmen spelade enbart in 9 miljoner dollar globalt, och någon svensk biopremiär var det inte tal om. Men Butler-fans kan sova lugnt för imorgon släpps "Kandahar" på digitala tjänster som SF Anytime och Viaplay Store.
 
I "Kandahar" spelar han en CIA-agent på hemligt uppdrag i Afghanistan tillsammans med sin tolk. När deras täckmantel avslöjas måste de hitta ett sätt att fly, medan världens främsta legosoldater jagar honom.
 
 
Filmen återförenar skådisen med regissören Ric Roman Waugh, som också stod bakom "Greenland" och "Angel Has Fallen".
 
I rollen som Fazard syns den svensk-iranske skådespelaren Bahador Foladi. Han har tidigare medverkat i flera Johan Falk-filmer och tv-serierna "Gåsmamman" och "Maskineriet". Faladi spelar också i Apple-serien "Tehran".
 

Kritikerna är otippat positiva: "Mer än hjärndöd action"

 
Filmtidningen Empire skrev en positiv recension: "Butler visar att han kan mer än hjärndöd acrtion med en Mellanöstern-thriller som är ovanligt intresserad i människorna och politiken bakom de vanliga explosionerna".
 
Även Indiewire är otippat nöjda: "Om du undrat varför Hollywood inte längre gör filmer som "Jakten på Röd oktober" och "Air Force One" så kan du ha hittat din nya favoritfilm".
 
Men andra kritiker klagar på bristen på action och ett lågt tempo. Som Washington Post, som tycker att Guy Ritchies "The Covenant" var en bättre film på samma tema: "Filmen tickar av alla boxar och Butler spelar samma slags hjälte som alltid."
 
 
Gerard Butler fortsätter att hålla en fullspäckad kalender, och har inte mindre än sex nya filmprojekt framför sig enligt IMDb. På gång är bland annat en uppföljare till katastroffilmen "Greenland" samt "Den of Thieves 2", där svenska Evin Ahmad nyss har norpat en roll.
| 3 september 2023 18:00 |