Film

Skribent

MovieZine

6 september 2023 | 09:00

Nu kan du streama en av årets bästa svenska filmer på Netflix

Peter Haber och Suzanne Reuter skiner i birollerna i Andreas Öhmans fina och gripande dramakomedi om  familjehemligheter.
Netflix fortsätter roffa åt sig bra svensk film. Förra veckan kom ett dussintal klassiker som "Fucking Åmål" och "Jalla! Jalla!" in på streamingtjänsten, och idag får de in en av årets bästa svenska dramafilmer.
 
Filmen är "En dag kommer allt det här bli ditt", som gick upp på bio i februari och nu landar på Netflix efter bara sju månader.
 
Karin Franz Körlof spelar huvudrollen som serietecknaren Lisa, som slits ur sin vardag i Stockholm för att besöka familjen i norr. Mor och far har något viktigt att diskutera - de vill gärna veta vem av deras tre barn som ska ta över familjens skogsbruksföretag när det väl är dags. Varken Lisa eller hennes två syskon är speciellt sugna.
 
Folkkära Peter Haber och Suzanne Reuter spelar föräldrarna och det är ruggigt mysigt alltihop, fast när dolda familjehemligheter kommer upp till ytan blir filmen också oväntat gripande.
 
 
För regin står Andreas Öhman, känd för bland annat "I rymden finns inga känslor" och "Bitchkram". Det är en personlig film som bygger på egna upplevelser och en självupplevd tragedi.
 
- Karaktären Lisa i filmen är baserad på min syster, men såklart använder jag mig själv och skriver ur mitt perspektiv. Det är bra att berätta ur egna erfarenheter, berättar han för MovieZine.
 
Och titeln? Den är lånad från en Disneyklassiker:
 
- Det kommer ju från ”Lejonkungen”! Det är en parafrasering av vad Mufasa säger till Simba när de står där vid berget och tittar ut över ägorna.
 
Filmen finns nu att streama på Netflix.
| 6 september 2023 09:00 |