En dag kommer allt det här bli ditt 2023

Drama
Sverige
105 MIN
Svenska
En dag kommer allt det här bli ditt poster

Synopsis

Den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen?
Ditt betyg
3.0 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 februari 2023 | 09:00

Komedi och tragedi går hand i hand

RECENSION. Andreas Öhman bjuder in till en känslosam familjeåterförening på norrländska landsbygden där tre syskon ska göra upp om ett arv. Vamrt och vemodigt när trauman och hemligheter kommer upp till ytan. Karin Franz Körlof tacklar en komplex, stökig karaktär med fingertoppskänsla.
Serietecknaren Lisa (Karin Franz Körlof) och hennes två syskon kallas upp till Norrland av föräldrarna, som har något viktigt att diskutera. Mor och far förstår att de inte blir yngre direkt, och vill reda ut vem av barnen som ska ta över familjens skogsbruksföretag när det väl är dags.
 
Problemet är att ingen riktigt vill. Syrran (Liv Mjönes) har sin familj att tänka på, brorsan (Mattias Fransson) har ingen lust. Och ingen tror på allvar att virrpannan Lisa ska kunna sköta en hel skog. Hon som knappt hållit i en motorsåg, och kan inte ens bestämma en titel för sitt seriealbum. Alla tre har sina egna liv nu, och att flytta hem igen känns föga lockande.
 
Under några omtumlande dagar, där storstadstjejen Lisa passar på att försöka koppla av och reconnecta med gamla vänner och bekanta, får hon chansen att omvärdera sitt liv, och samtidigt konfrontera barndomsminnen som skaver.
 
I sina fyra tidigare långfilmer har Andreas Öhman utforskat hur det är att vara ung och vilsen i en värld av tyngande förväntningar. Att försöka passa in, hitta sin plats och sin frihet. Vänskap, kärlek och syskonband har stått i fokus och hanterats med värme och igenkänning, genom sköna filmer som varit lite av en frisk fläkt - som ”Bitchkram” (2012) och ”Odödliga” (2015).
 
Jag trivs bra i Öhmans filmiska universum där starka känslor utforskas med lekfulla uttryck. Och så även här, med ett extra lager av allvar, då filmen bygger på en självupplevd historia. Likt ett mysterium där små pusselbitar levereras under filmens gång får vi sätta ihop bilden av ett familjetrauma som ingen vill prata om. Komedi och tragedi går hand i hand.
 
Öhmans filmkaraktärer har blivit äldre men inte nödvändigtvis klokare. Toksvärande och besvärliga Lisa, 30 plus, känns som någon som har knuffats in i vuxenlivet utan stödhjul och gör sitt bästa för att balansera mellan deadlines och krav. Hon har ingen aning om hur man gör som vuxen (men vem fan av oss har det?). Körlöf balanserar perfekt mellan hennes roliga, stökiga och trasiga sidor och skapar en komplex karaktär att ta till sitt hjärta.
 
En naturalistisk berättarton avbryts då och då av Lisas livliga fantasi som ger sig uttryck i vardagliga ting som kommer till liv. Här och var dyker tecknade figurer eller sjungande träd upp för att leverera sarkastiska kommentarer och leka psykolog. Lyssna efter några kända röster: Per Andersson gör en minnesvärd insats som dansande kräfta i ett otippat musikalinslag. Och Bill Skarsgård (vars genombrott kom i Öhmans ”I rymden finns inga känslor”) kan nu lägga till ”talande kaffepaket” på meritlistan.
 
Det är en personlig men också universell historia som berättas i "En dag kommer allt det här bli ditt". De flesta lär nog känna igen sig någonstans - kanske i syskongnabbet, pikarna, hemligheterna eller allt det som förblir outtalat. Länge står handlingen och trampar i samma skogsdunge, och jag hinner undra om det egentligen fanns så mycket att berätta här. Men slutet griper tag, och lämnar en med känslor som stannar kvar länge. Karaktärerna skildras med värme och humor.
 
Ett extra plus för klockren casting av Peter Haber och Suzanne Reuter som föräldrarna. De två film- och tv-veteranerna har blivit något av bonusföräldrar för en hel generation svenskar. Vi som växte upp med ”Sunes sommar” eller ”Svensson Svensson” har många minnen som väcks till liv, och det är fint att se dem spela par för första gången.
| 1 februari 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Jag har varit på bio och sett den svenska filmen “En dag kommer allt det här bli ditt” och ska nu med den recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. Den framgångsrika serietecknaren Lisa (Karin Franz Körlof) och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen? Filmen “En dag kommer allt det här bli ditt” är en väldigt annorlunda film som inte liknar något annat man har sett inom svensk film tidigare. På ytan känns filmen som ett vanligt svenskt familjedrama. Humor möter tragik på ett väldigt effektivt sätt. Det som gör filmen annorlunda är huvudkaraktären Lisas inre dialog som tar sig form i badskum , kokta potatisar och kräftor som får liv och sjunger. Dessa surrealistiska scener skänker mycket humor till filmen och ger den en speciell karaktär. Mycket humor bjuds det på även när huvudkarkatären Lisa som biljant spelas Karin Franz Körlof och på ett tourettes liknande vis utbrister, könsord, svordomar och annat i olämpliga situationer. I övrigt är filmen ett finstämt drama om att hitta sig själv och att ta reda på vilka drömmar det är man egentligen har. Det är även en film om familjeförsoning och att ta tag i det gamla för att kunna gå vidare med sitt liv. Skådespelarna som är castade är väldigt passande för sina roller. Speciellt Peter Haber var det trevligt att få se i något annat än Beck filmer eftersom man på senare år inte har fått se honom i något annat. Suzanne Reuter och han har fin kemi i sina scener tillsammans. Men filmens stora stjärna är Karin Franz Körlof. Det är hennes resa som är filmens huvudfokus. Man fattar snabbt tycke för den karaktären och man vill veta hur allting kommer att utvecklas för henne. Karin Franz Körlofs gestaltning av Lisa förtjänar verkligen en Guldbaggenominering nästa år. “En dag kommer allt det här bli ditt” är verkligen en film som överraskar. Jag gick in i biosalongen utan några som helst förväntningar och blev överrumplad över hur bra filmen var. Till en början undrar man lite vart filmen är på väg. Men när den har nått sitt slut så knyts alla trådar ihop på ett effektivt sätt så man känner sig helnöjd med filmupplevelsen. En stark fyra på gränsen till en femma är mitt betyg till filmen “En dag kommer allt det här bli ditt”.
Läs mer