Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

15 augusti 2016 | 13:00

"Stranger Things" mästerliga öppningstitel är inte en lycklig slump

Titeksekvensen har en lång och ärofylld historia.
Vad finns det att inte gilla i Netflixs nya "Stranger Things"? Serien erbjuder en nostalgisk tripp tillbaka till 80-talets tjock-tv, simplare spel och väggtelefoner och fyra unga pojkar som de flesta av oss nördar säkert kan känna igen oss i. Vad den mystiska skräck-serien inte hade räknat med var fansen besatthet av titelsekvensen. Med all rätt: när jag själv tryckte igång första avsnittet föll hakan till knäna av förtjusning och ryggen pressades mot väggen av den basiga ljudvågen. Imaginary Forces, som gjorde den klassiska "Mad Men"-öppningen, har gjort det igen.


Det är ingen slump att den funkar så bra. Duffer-bröderna, som ligger bakom serien, hänvisade till femton olika bokomslag från 80-talet, där de flesta var Stephen King-böcker. Uteslutningsprocessen ledde till typsnittet ITC Benguiat vars glödande röda bokstäver direkt triggar nostalgin. Förutom King-böcker, kan du känna igen fonten från The Smiths album "Strangeways" och boksamlingen "Choose Your Own Adventure".

Imaginary Forces nöjde sig dock inte med att bara ge oss en statisk titelskärm i början av avsnitten, utan utforskade hur de kunde framhäva ITC Benguiat-typsnittets skönhet som mest, vilket ledde till den sekvens vi känner till idag, där en långsam utzoomning på ett hypnotiskts vis avslöjar seriens titel.

- Vi var bara tvungna att hitta den den vackraste kombinationen (av rörelser), sa Michelle Dougherty, kreativ ledare på Imaginary Forces, till Wired.Designern, 88-åriga Ed Benguiat, kände inte ens till "Stranger Things" förrän The Telegraph kontaktade honom med frågor, men han hade märkt av en ökning i antalet förfrågningar att få använda hans upphovsrättsskyddade typsnitt. Nu när han är medveten om tv-seriens användning av hans font, gillar han sekvensen.

- Den smälter samman, zoomar in och ut, den är riktigt bra. Den är tilltalande och behaglig att titta på. Samtidigt bygger den upp spänning, berättade han för tidningen. Väldigt passande, måste jag säga. Fonten passar väldigt bra till syftet, det är rätt "look". Det är precis som med mat: det är svårt att beskriva hur någonting smakar eller luktar.

Nedan följer tre alternativa designer för hur titelsekvensen i "Stranger Things" hade kunnat se ut:Vad tycker du om "Stranger Things"?
| 15 augusti 2016 13:00 |