Film

Skribent

MovieZine

6 april 2023 | 09:30

Första bilderna ur "Stöld" - Netflix nya drama spelas in på samiska

Filmdebuterande Elin Kristina Oskal gör huvudrollen i filmen som är skriven av Peter Birro.
Inspelningen av "Stöld" har nyligen påbörjats i Sápmi. Idag meddelar Netflix att Elin Kristina Oskal gör huvudrollen som Elsa och i andra roller syns bland andra Lars-Ánte Wasara och Martin Wallström.

"Stöld" är baserad på den kritikerrosade romanen av den prisbelönta författaren Ann-Helén Laestadius. Filmen skildrar en ung kvinnas kamp att försvara sitt ursprung i en värld där främlingsfientlighet är på frammarsch, klimatförändringar hotar renskötseln och unga väljer att begå självmord som konsekvens av en kollektiv desperation. Men berättelsen blottlägger också de spänningar som uppstår när moderna idéer möter en traditionell kultur med djupt rotade patriarkala strukturer.
 
"Stöld" blir Elin Kristina Oskals långfilmsdebut som skådespelare:
 
- Det är otroligt coolt att få bli bekant med filmvärlden från insidan, har alltid varit nyfiken på det. Jag är så tacksam!
 
 
Filmen är skriven av Peter Birro ("Monica Z", "438 dagar") och regisserad av Elle Márjá Eira ("The Sámi Have Rights", "Ealát").
 
- Vi är mitt uppe i produktionen just nu. Det har varit spännande och krävande dagar i minus 35 grader. Vi älskar snö! Jag är så imponerad och stolt över alla skådespelare och hela teamet – speciellt de samiska. Det är också otroligt fint att kunna prata mitt egna språk, det vill säga samiska, på inspelningen, säger regissören i ett pressmeddelande.
 
 
I rollerna syns bland andra Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Ingahilda Tapio, Magnus Kuhmunen, Simon Issát Marainen, Niilá Omma och Anne Lajla Westerfjell Kalstad.
 
"Stöld" får global premiär på Netflix 2024.
 
| 6 april 2023 09:30 |