Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 november 2011 | 17:40

Stilsäker körning med Ryan Gosling

"Drive" gör succé på svenska biografer just nu, och förutom knivskarpa skådespelarprestationer och den trollbindande 80-talsmusiken är det Ryan Goslings stil som många har fastnat för.

Modemagasinet GQ tog ett snack med filmens designer Erin Benach, för att prata om kläderna som gör den tyste mannen. 

- Jag läste manuset och visste att vi behövde något ikoniskt. Något som folk aldrig skulle tröttna på genom filmens gång. Han byter inte kläder så ofta. Karaktären är mer av en superhjälte än en riktig person - även om publiken ska se honom som en riktig person, för att kunna känna igen sig i honom.

Benach har klätt på Gosling i över sju år nu, för filmer som "Half Nelson" och "Blue Valentine". Härnäst jobbar de ihop på "The Place Beyond the Pines".

- Med de flesta skådespelare snackar vi kanske i telefon någon gång, eller så kliver de bara in i provrummet. Ryan är annorlunda. Han är väldigt involverad och intresserad - det är otroligt att se. Han tycker att garderoben är en lika viktig del av karaktären som allting annat. Han är väldigt involverad i hela processen.

Jackan - Skorpionjackan var ett av Ryan Goslings egna förslag, efter en koreansk souvenirjacka från 50-talet som han redan hade i sina ägor. Skorpionen kom i och för sig till senare, inspirerat av Kenneth Anger-videon "Scorpio". Jackan syddes upp från grunden, men numera kan du köpa kopior på nätet.

- Vi testade kanske tio olika stilar, för att hitta den som såg bäst ut. Sen var färgen ett problem. En vit satinjacka gör fotografen galen. Det är riktigt svårt att ljussätta rätt. Så vi gick igenom många variationer innan vi hittade den rätta, vilket är mer silver.

Handskarna - Goslings förarhandskar syddes upp av en specialist i Los Angeles. De visade sig bli ett betydligt mindre problem än jackan.

- Jag visste precis vad vi var ute efter. Jag var väldigt inspirerad av Steve McQueen, han körde bil, han var en sexikon, och jag har sett liknande handskar på honom på många av mina researchbilder.

Jeansjackan - En vintagejacka från Levi's som fick specialanpassas lite för Ryan Gosling.

- Sen behövde vi 12 till, eftersom filmen är så blodig…, berättar Benach.

Solbrillorna - De blev aldrig någon favorit hos filmens designer.

- Jag grät nästan när han tog på sig dem. Jag hatar dem! Han kom med de här på sig en dag och ville absolut inte ta på något annat, säger Erin Benach till GQ.

Läs mer om stilen i "Drive" på GQ.com » 

| 23 november 2011 17:40 |