Film

Skribent

Viktor Jerner

18 april 2013 | 00:01

Steven Soderberghs 5 bästa filmer

I väntan på "Side Effects" listar Viktor Jerner det bästa från en regissör som gjort det mesta.

För att vara en filmskapare som suktar efter det stillsamma pensionärslivet, är Steven Soderbergh mer aktiv än nånsin. Efter tre filmer de senaste två åren är nu slutligen "Side Effects" här, piller-thrillern som kan vara hans sista biofilm.

Vi peppar inför premiären med att lista höjdpunkterna ur hans spännande meritlista, ihop med de biverkningar som för stora doser Soderbergh kan orsaka. Doktorn rekommenderar: max fem filmer om dagen...

5. The Informant

Motivering: Den frekventa Soderbergh-kollaboratören Matt Damon har aldrig varit bättre än han är här. Han fick sig en riktigt härlig makeover för att kunna spela informatören himself - Mark Whitacre. Mark är en smått infantil och självutnämnd "hemlig agent" som av okänd anledning vill sätta dit det företag som gett honom en lovande karriär. Då hans agent-skills inte direkt ligger på högsta nivå är den en riktigt dråplig historia som Soderbergh serverar. Det blir mycket skratt och glädje, och Damon cementerar sig som en av vår tids bästa skådespelare.

Eventuella biverkningar: Märkbar sänkning av IQ och hjärncells-brist har registrerats hos ett antal patienter. Kraftiga slängar av paranoia och egocentricitet kan också uppstå hos konsumenter av denna medicin. I en del uppmärksammade fall har några vårdsökande tagit lagen i egna händer på diverse olämpliga vis, men detta tillhör ovanligheterna. Åkommor som ADHD, FBI, CIA etc. är relativt vanliga följdverkningar.

4. Magic Mike

Motivering: Att komma undan med en film som kretsar kring manliga strippor - med namn som Channing Tatum och Alex Pettyfer i rollistan - är något som bara Steven Soderbergh kan göra. Att den sedan visade sig vara ruskigt bra och skamlöst underhållande blev en fin bonus. Hela filmen är långt bortom njutbar, och den allra största behållningen är tveklöst en galen Matthew McConaughey i absolut världsklass. Att kalla detta för "strippfilm" är för enkelt, "Magic Mike" är så mycket, mycket mer.

Eventuella biverkningar: Det är relativt vanligt förekommande att patienter efter behandling med detta preparat utvecklar ohämmad exhibitionism, vilket kan leda till mycket obekväma situationer. Djup depression till följd av hur mycket man underskattade produkten innan man provade den kan också förekomma.

3. Ocean's Eleven

Motivering: Vill man se en riktigt härlig caper/ensemble-film så är den här svårslagen. George Clooney gör rollen som den charmiga professionella tjuven Danny Ocean, som drar ihop ett härligt gäng (Brad Pitt, Casey Affleck och Matt Damon etc.) för att råna tre "orånbara" Las Vegas-kasinon på samma kväll. Maken till stilig, lättsam och våldsfri heistfilm är svårfunnen (utanför den här trilogin, vill säga), och man har ett stort leende på läpparna hela vägen igenom.

Eventuella biverkningar: Ett omättbart begär efter att stjäla pengar och lura medmänniskor, samt även en villighet att spränga saker i luften hos ett fåtal patienter. Ett antal människor som konsumerat detta piller lider idag av svåra följdsjukdomar som "finkan", "böter" och "samhällstjänst".

2. Contagion

Motivering: Det Steven Spielberg gjorde med "Hajen" på 70-talet gör nu Steven Soderbergh 40 år senare, fast med en helt annan typ av hälsofara. Hans kliniska, kalla och snyggt inpackade "Contagion" skildrar ett möjligt scenario om ett dödligt virus explosivt skulle spridas i världen. Här överdrivs det inte och det är inte heller en enbart pessimistiskt bild som läggs fram, trots detta är det fullständigt skräckinjagande att bevittna. Winslet, Damon, Cotillard, Law och Paltrow är alla briljanta. Fram med handspriten!

Eventuella biverkningar: Kraftig hypokondri och bacillskräck. "Take Shelter"-liknande förberedelser inför en stundande apokalyps har även noterats hos en del patienter. I extrema fall kan preparatet leda till total social isolering, aktsamhet bör därför iakttagas om lätt hypokondri och liknande åkommor redan förekommer hos den vårdsökande.

1. Erin Brockovich

Motivering: När Steven Soderbergh gör sitt livs bästa film och får Julia Roberts att ge sitt livs bästa prestation kan det inte bli annat än massiv succé. Här har vi en film som inte underskattar tittaren och som med oerhörd autenticitet berättar en helt fantastisk sann David mot Goliat-historia. Det är Brockovich vs. multimiljard-företaget Pacific Gas & Electric, som orsakade cancer hos ett stort antal människor till följd av giftigt avfall. Ett välskrivet, välspelat och på alla sätt fenomenalt mästerverk om korruption, fulspel och ensamstående mammor. Ett själsligt syskon till David Finchers lika magiska "Zodiac".

Eventuella biverkningar: En kraftig benägenhet att hitta och avslöja konspirationer, även sådana som egentligen inte existerar. Kaxighet, vågad klädsel och kraftigt förhöjt självförtroende kan också förkomma hos vissa patienter. En stor del av de som konsumerat detta preparat kan även få en sjukdom vid namn "juridisk utbildning", en sjukdom som kan bli långvarig och svår. Likaså cancer kan uppstå i exceptionella fall.

Tävla om biljetter till bioaktuella "Side Effects" här »

Vilka av Steven Soderberghs filmer gillar du bäst? Kommentera nedan.

| 18 april 2013 00:01 |